Blog Margriet Brandsma: De liefde en Duitsland

Door Margriet Brandsma

De meest gehoorde opmerking onder collega-mentoren bij de start van het mentorprogramma van Vrouw & Media op 8 maart: “Ik had gewild dat er zoiets bestond toen ík aan het begin stond van mijn journalistieke loopbaan – of op dat moment later, toen ik even niet wist hoe ik verder moest.” Dat moment deed zich bij mij voor toen ik overstapte van de regionale naar de landelijke journalistiek. In die tijd had ik héél graag af en toe willen sparren met een meer ervaren collega. Daarom zei ik meteen ‘ja’ toen ik als mentor werd gevraagd.

MargrietBrandsma_foto

Mijn beide mentees hebben een grappige overeenkomst. Inga is Duitse en kwam jaren geleden naar Nederland vanwege de liefde. Jilke is Nederlandse en woont nu in Duitsland vanwege… juist ja, de liefde. Bij de kennismaking op 8 maart heb ik ze gevraagd duidelijk te omschrijven wat ze van me verwachten en wat ze in het halfjaar dat we aan elkaar gekoppeld zijn, willen bereiken.

Jilke is op zoek naar mogelijkheden om zich in Duitsland als correspondent te manifesteren. Nadeel: er zijn in Duitsland de afgelopen jaren heel veel Nederlandse collega’s neergestreken zonder vaste opdrachtgevers. Voordeel: die wonen bijna allemaal in Berlijn, terwijl Jilke in een ander deel van Duitsland zit. Dat biedt kansen en daar hebben we tijdens ons eerste echte gesprek, een paar dagen na de start van het mentorenprogramma, uitgebreid over gesproken.

“Toen ik overstapte van de regionale naar de landelijke journalistiek had ik héél graag af en toe willen sparren met een meer ervaren collega.”

Daarnaast heeft Jilke ook zelf al bedacht dat ze zich moet specialiseren, we praten over de vraag hoe je dat praktisch aanpakt. Ze heeft zich de afgelopen tijd verdiept in typisch Duitse onderwerpen en moet dat volgens mij meer wereldkundig maken. Wijs mensen op interessante artikelen via Twitter, begin een blog – zorg ervoor dat je naam opduikt als een redactie op zoek is naar deskundigen op bepaalde gebieden.

Tweede belangrijke onderwerp waar we ons het komend half jaar mee bezig zullen houden: het plan van Jilke om een documentaire te maken. Ze heeft een concreet idee en tijdens ons eerste gesprek hebben we daar al in algemene zin over: hoe pak je ’t aan, waar te beginnen, doe je het wel of niet als camjo? We gaan uit elkaar met de afspraak dat Jilke de komende weken haar hoofdrolspelers benadert en ook de cameraman die ze op het oog heeft. Ook zou ze volgens mij aan een script moeten gaan werken, het idee zit nu nog teveel alleen in haar hoofd.

In mijn volgende blog meer over Inga. Inga is al een tijdje bezig in de journalistiek en wil nu nieuwe stappen zetten. Ik hoop dat ik haar daar de komende maanden verder mee kan helpen.

Volgende week op deze plek een blog van Petra Schouten, de mentee van Martine de Vente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com