Antje Veld

Blog Antje Veld: Plezier, Poen en Prestige

Door Antje Veld

Mijn motivatiebrief voor het mentorenprogramma van Vrouw en Media sloot ik af met een heldere doelstelling. ‘Mijn doel is bereikt als ik aan het einde van dit mentorschap tenminste één nieuwe opdrachtgever heb van terugkerende waarde’, schreef ik. Koud vijftien minuten in het eerste kennismakingsgesprek zegt mijn mentor, Miloe van Beek, wanneer we het over mijn minst favoriete opdrachtgever hebben: ‘Oké, die moet je dus meteen lozen.’ Slik.

AntjeVeld_MiloevanBeek[1]Het is een opdrachtgever die slecht betaalt, matig communiceert en veel meer wil dan mogelijk is voor het tarief dat ze rekenen. Volgens Miloe zakt deze opdrachtgever volledig als ik hem langs de lijn van de drie P’s zou leggen: Plezier, Poen en Prestige. Scoort de opdrachtgever positief op alle drie de punten, dan is het een geschenk uit de hemel. Kun je twee P’s afvinken, dan mag je ook nog behoorlijk blij zijn. Blijft er slechts één P over, dan hangt een succesvolle samenwerking af van hoeveel die P je waard is.

“Het is een opdrachtgever die slecht betaalt, matig communiceert en veel meer wil dan mogelijk is voor het tarief dat ze rekenen.”

Maar mijn minst favoriete opdrachtgever scoort op alle P’s slecht. ‘Dan moet je er dus mee stoppen’, zegt Miloe resoluut. ‘Ik geloof er heilig in dat wanneer je het heft in eigen handen neemt, er vanzelf betere dingen op je af komen’, voegt ze er gelukkig ook nog aan toe.

Ik durf deze opdrachtgever helemaal niet te lozen. Financieel kan ik het me eigenlijk niet veroorloven om zomaar opdrachten te weigeren. ‘Toch doen’, zegt Miloe. ‘De tijd die je erdoor vrijmaakt, kun je besteden aan het vinden van leukere en betere opdrachten.’ Ik weet natuurlijk al lang dat ze gelijk heeft. Ik vind het alleen best eng om dat toe te geven en ernaar te handelen. Maar ik ben niet voor niets in dit mentorenprogramma gestapt en dus volg ik haar advies op. Een week later neem ik contact op met De Verschrikkelijke Opdrachtgever. Ik laat ze vriendelijk weten dat ze mij te weinig Plezier, Poen en Prestige opleveren. Maar dan in andere woorden. Zo stoer ben ik nou ook weer niet. Het gevolg is wel dat de samenwerking wordt beëindigd.

Na het eerste gesprek met Miloe, heb ik er dus nog geen nieuwe opdrachtgevers bij gekregen. Sterker nog, ik ben er zelfs één kwijtgeraakt. Toch ben ik ontzettend blij met mijn mentor en het traject dat ik met haar ben ingegaan. Want we hebben nog veel meer besproken, ik heb stapels huiswerk meegekregen en de eerstvolgende afspraak staat gepland. Die doelstelling, die ga ik gewoon halen.

www.antjeveld.nl

Volgende week op deze plek een blog van Heiba Targhi Bakkali, de mentee van Irene van der Linde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com