Annet Schut

Blog Annet Schut: Kwetsbaar

Door Annet Schut

Iemand met wie je kan praten over je werk, maar die niet óók over je salaris gaat. Iemand die eerlijk tegen je is over de kwaliteit van je werk, maar niet gaat over een contractverlenging. Zo iemand hoopte ik te vinden toen ik me aanmeldde voor het mentorenprogramma van Vrouw & Media. Dat het óók iemand was met wie ik samen kon onderzoeken welke richting ik nou op moet en waar mijn kracht nou écht ligt, daar kon ik alleen maar van dromen.AnnetSchut_GuldenIlmaz

Na mijn studie journalistiek was het vinden van een baan allesbehalve vanzelfsprekend. Ik ging aan de slag bij een nachtprogramma van Omroep WNL en een aantal maanden later verhuisde ik naar Vlissingen voor een fulltime baan bij Omroep Zeeland. Een omgeving die ik niet kende. Intussen werk ik er nu bijna een jaar werk als radio- en televisieverslaggever.

Kwetsbaar zijn. Vorige week had ik het er nog over met mijn mentor Gülden Ilmaz. In de journalistiek is het vaak iets lastigs. Laten zien dat je het even ook niet weet of eigenlijk iets niet durft te doen. Je moet immers alles durven, alle kansen pakken en continu van jezelf laten horen.Tijdens onze eerste ontmoeting bespraken we wat er beter kan, wat ik wil verbeteren maar ook wat er goed gaat. Er was ruimte voor mij om over mijn dromen te vertellen, maar ook om te zeggen waar ik bang voor ben. Toen ze hoorde dat ze mijn mentor zou worden, had ze al radioreportages van me opgezocht en ernaar geluisterd. Snel merkte ik dat ik me bij haar kwetsbaar kan opstellen, zodat we samen uit kunnen vinden waar mijn kracht ligt.

Meteen na die eerste ontmoeting voelde ik me door Gülden enorm wakker geschud. Ze had me praktische tips gegeven waar ik meteen mee aan de slag kon, zoals dat je met een eerste vraag de sfeer van een interview kunt bepalen.

“Kwetsbaar zijn. In de journalistiek is het vaak iets lastigs. Laten zien dat je het even ook niet weet of eigenlijk iets niet durft te doen.”

Met alle tips en tricks ging ik haast zenuwachting terug naar mijn omroep; zo graag wilde ik de tips meteen in de praktijk brengen. Dat het niet meteen lukte hoort er natuurlijk ook bij. Ik verkrampte bijna in het ‘m’n best doen’.

Snel daarna evalueerden we hoe ik de tips in de praktijk had gebracht. In het begin was ik teveel bezig met het stellen van perfecte vragen en verloor het gesprek spontaniteit.

Een balans vinden tussen ‘jezelf zijn’, je persoonlijkheid durven te tonen tijdens een interview en toch die briljante eerste vraag stellen en het gesprek zo vorm en sfeer meegeven. Een spannend spel, maar ook alsof je op een evenwichtsbalk loopt. Gelukkig heb ik een mentor die me een duwtje in de rug geeft.

Volgende week een blog van Miriam Vijge, de mentee van Maureen Belderink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com