Zomerborrel: Gewoon gaan! Journalisten over de grens

Kom naar de Vrouw & Media Zomerborrel in Vondel CS, woensdag 11 juni.

Zij gaan daar waar bijna niemand anders gaat, soms met gevaar voor eigen leven: Judith Spiegel, de journalist die afreisde naar Jemen, waar zij en haar partner slachtoffer werden van ontvoering. Iris Hannema, soloreizend freelancejournalist: ze trok voor een Nederlandse krant door Libanon, Iran, Irak en Pakistan, in haar eentje. En Kysia Hekster, NOS-verslaggever die jarenlang met gezin in hartje Moskou woonde, om de hoek van het metrostation waar aanslagen werden gepleegd. Hoe verzamelen deze vrouwen de moed om de grens over te gaan? Wat maken ze mee?

Tijdens de Vrouw & Media Zomerborrel, op woensdag 11 juni in Vondel CS, het prachtig verbouwde oude filmmuseum in Amsterdam, horen we deze drie vrouwen met lef uit over hun journalistieke bestaan. Presentatie: Saïda Maggé.

© Dick Vos

© Dick Vos

Judith Spiegel (1970) werd bekend bij het grote publiek toen zij en haar partner in juni 2013 werden ontvoerd in Jemen. In dit land woonde zij sinds 2009, toen ze het roer omgooide. Ze verliet haar baan als advocaat en universitair hoofddocent voor een baan als correspondent in het Midden-Oosten. Ze werkte vanuit Jemen onder andere voor de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier, de VPRO en de VTR. Sinds haar vrijlating in december is Spiegel in Nederland. Ze schreef het boek Een hoofddoek tegen de kogels.  In juni vertrekt ze naar Koeweit, waar ze zich als journalist gaat vestigen.

Iris_HannemaIris Hannema (1985) is freelance (reis)journalist en fotograaf. Ze reisde inmiddels naar meer dan zeventig landen, liep buiktyfus op in Burkina Faso en zat dagenlang in de trein in het Midden-Oosten, ‘tussen starende mannen en vage fakirs met slangen’. Ze werkt voor National Geographic als Digital Nomad en publiceerde in onder meer HP/De Tijd, Zin, Trouw, Margriet, nrc.next, Algemeen Dagblad en FD.Persoonlijk. Dit jaar verscheen haar avonturenbundel Miss yellow hair, hello!

KysiaHeksterKysia Hekster (1971) ‘liep als kind altijd al in een microfoon te brabbelen’, dus dat ze journalist werd, verbaasde niemand uit haar omgeving. In 2008 volgde ze Peter d’Hamecourt op als Ruslandcorrespondent voor de NOS, waarna ze met man en kinderen naar Moskou verhuisde. Ze deed er verslag van de opstand in Wit-Rusland, zag de puinhopen na de bomaanslagen in de Moskouse metro bij haar om de hoek en wende eraan dat ‘ze altijd en overal werd afgeluisterd’. Nu is ze koningshuis-verslaggever, ook voor de NOS.

saida

Saïda Maggé (1987) is presentator en verslaggever bij AT5 en bestuurslid van Stichting Vrouw & Media. Eerder werkte ze bij BNN, nu presenteert ze onder meer het AT5 Nieuws.

GEWOON GAAN! Vrouw & Media Zomerborrel
Wanneer: woensdag 11 juni
Start programma: 20.00 uur
Inloop: vanaf 19.00 uur. De borrel na afloop begint om ca. 21.30 uur
Waar: Vondel CS, Vondelpark 3, Amsterdam

Aanmelden: aanmelden@vrouw-en-media.nl Toegang: 10 euro, graag vooraf overmaken op rekeningnummer NL29 INGB 0003 6866 62, t.n.v. Vrouw & Media Amsterdam, onder vermelding van Zomerborrel 2014

NB: Onze bijeenkomsten richten zich nadrukkelijk op vrouwen binnen de onafhankelijke media. Vermeld daarom in de e-mail waarin je je aanmeldt in welke tak van de journalistiek je werkzaam bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com