Inga Lingnau

Blog Inga Lingnau: Gewoon doen!

Door Inga Lingnau

Na een aantal jaar met veel plezier voor verschillende actualiteitenprogramma’s te hebben gewerkt, verlangde ik er sterk naar om mijn persoonlijke passie meer met mijn werk te combineren. Ik liep al een tijdje rond met deze wens toen ik van het Vrouw & Media-mentorenprogramma hoorde. Ik was al met verschillende dingen bezig, maar ik had ook het gevoel dat ik niet genoeg verder kwam. Het leek me daarom leuk en handig om af en toe met een ervaren vakgenoot te sparren.

Margriet Brandsma sprak me meteen aan, met name door haar ervaring als buitenlandcorrespondent.Inga_Lingnau Voor de komende maanden heb ik me als doel gesteld om te bepalen waar mijn hart ligt en om eerste stappen in die richting te zetten. Mijn keuze was snel gemaakt: Brazilië. En ja, eigenlijk zou ik er nu moeten zijn, meeliften op alle aandacht rond het WK, beter kan het niet voor een journalist. Dat heb ik geprobeerd, maar ik ben nu nog in Nederland. Laten we aannemen dat daar redenen voor zijn.

Toen Margriet me terecht wees op de Olympische Spelen in Brazilië over twee jaar, leek me dat in eerste instantie veel te ver weg. Bij nader inzien is het niet zo gek: ik wil tenslotte ook een lange termijn doel, iets waar ik naar toe kan werken, voilà. Margriet en ik hebben inmiddels drie keer afgesproken. Na iedere afspraak ga ik vol inspiratie naar huis en heb ik beter zicht op mijn prioriteiten en concrete acties die voor me nu van belang zijn.

Het fijne van de gesprekken met Margriet is dat zij geen intieme vriendin of familie is, die snel alles leuk vindt en maar weinig van de journalistieke wereld weet. En zij is ook geen collega of eindredacteur waar ‘werkvloerbelangen’ kunnen spelen. Margriet is een buitenstaander die toch dichtbij komt. Ik vind het heel fijn en waardevol om een ervaren vakgenoot te hebben die met me meedenkt. In de gesprekken met haar voel ik me vrij om alles wat ik wil en denk op tafel te gooien. Ik heb ook meteen tegen haar gezegd dat ik oprechte feedback van haar wens. Of ze mijn plannen nu geniaal of gek vind, ik hoor het graag.

“Het fijne van de gesprekken met Margriet is dat zij geen intieme vriendin of familie is, die snel alles leuk vindt en maar weinig van de journalistieke wereld weet.”

Meteen bij de eerste afspraak was ik blij dat Margriet het met me eens was om nu, na mijn laatste baan, niet meteen op allerlei geschikte vacatures te reageren maar mezelf echt even de tijd en ruimte moet geven om uit zoeken en te kiezen waar ik voor wil gaan. Soms weet je wat je moet doen, maar helpt het toch als iemand van buiten meekijkt en jouw ideeën bevestigt. Ook vind ik het fijn dat ik bij Margriet kan aankloppen met afwegingen over hoe zinvol het nu is om bepaald werk te doen. Soms is het verleidelijk om alleen verstandige keuzes te maken; werk is immers schaars en er moet ook brood op de plank komen.

Margriet bekijkt mijn afwegingen van een afstandje en kan me zo helpen mijn hoofddoel te bewaken. Een ander goed advies van Margriet: begin gewoon. Ja, heel simpel zou je zeggen. Dat is het in feite ook, maar soms wil ik alles al perfect uitgestippeld hebben en zeker weten dat het kan en lukt. Misschien is dat ook een beetje de Duitser in me. Daarom hou ik van Nederland waar het motto ‘gewoon doen’ veel gangbaarder is. Dus misschien betekent dat eerst klein beginnen – waar ik nu sta – en dan kijken waar me dat brengt. En dat is heel leuk, want zo ben ik toch al met mijn passie bezig.

Volgende week een blog van Annet Schut, de mentee van Gülden Ilmaz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com