Blog Jilke Tanis: De juiste sleutels

Door Jilke Tanis

Met een belangrijke deadline in het zicht en m’n hoofd middenin een verhaal, trok ik laatst de voordeur achter me dicht zonder sleutels mee te nemen. Tien seconden paniek, tot ik besefte dat meneer Knieriem wellicht ook thuis was.

Meneer Knieriem (zijn echte naam) is onze vriendelijke, 82-jarige buurman die al zestig jaar in hetzelfde appartement woont. Elke dag groeten we elkaar even als we elk op ons eigen balkon de krant lezen. “Guten Tag, schönes Wetter, na?!”


JilkeTanis (2)Meneer Knieriem dus. Na de situatie aan hem uitgelegd te hebben, besloot hij dat ik hulp nodig had. “Man muss helden”, zei de buurman en hij pakte zijn autosleutels om me naar een setje reservesleutels te brengen, aan het andere eind van de stad.

En daar gingen we. Meneer Knieriem met een lichte vorm van vergeetachtigheid en ik als verse inwoner van Wolfsburg; we hadden allebei keine Ahnung hoe we onze bestemming zouden bereiken. Veel deed dat er eigenlijk niet toe; meneer Knieriem werd hoe langer hoe blijer. “Het is een reis!”, riep hij na een paar kilometer vrolijk uit. Ik kon niet anders dan daar nog een schepje bovenop doen. “Een avontuur!” Waarna mijn buurman prompt verkeerd reed, spook ging rijden en vervolgens de chauffeur achter ons uitfoeterde die zich maar bleef ergeren aan ons tempo.

“Af en toe weet ik gewoon even niet hoe ik een nieuwe deur moet openen; juist dan is het heel fijn dat Margriet er is om me te helpen de juiste sleutels te vinden.”

Wonder boven wonder bereikten de buurman en ik onze bestemming, waarna we huiswaarts keerden. Toen ik later die dag op de bank zat, bedacht ik dat het voorval met meneer Knieriem wel wat weg had van het mentorenprogramma waar ik middenin zit. Af en toe weet ik gewoon even niet hoe ik een nieuwe deur moet openen; juist dan is het heel fijn dat Margriet er is om me te helpen de juiste sleutels te vinden.

Nu ik een aantal maanden door Margriet gecoacht wordt, kan ik tevreden vaststellen dat ik af kan gaan strepen; langzaam maar zeker haal ik de doelen die ik een aantal maanden geleden op papier zette. Het is fijn om een mentor te hebben die weliswaar ook niet precies weet hoe mijn carriere in Duitsland zal gaan lopen, maar die wel enorm ervaren is, en bereid om me te helpen mijn bestemming te bereiken.

En ook al neem ik soms een verkeerde afslag, ook al erger ik me soms aan het tempo waarop ik vooruitgang boek; ik weet waar ik het voor doe. Al die uren met Margriet geven moed en enthousiasme. Ik zie dan ook uit naar de rest van het traject.

“Het is een reis”, zou meneer Knieriem zeggen. “Een avontuur”, zou ik antwoorden. En dit keer zou ik het nog menen ook.

Volgende week een blog van Petra Schouten, de mentee van Martine de Vente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com