Annet Schut

Blog Annet Schut: Zelfbewust

Door Annet Schut

Mijn vorige blog schreef ik op het moment dat ik net had besloten om als freelancer verder te gaan. Om mezelf meer te kunnen ontwikkelen en mijn gezichtsveld letterlijk en figuurlijk te vergroten. Nu ben ik ruim twee maanden verder en kom ik bij vier regionale omroepen over de vloer.

AnnetSchut_GuldenIlmaz

Mijn zorg of ik wel genoeg werk zou hebben bleek niet nodig, sterker nog, het is een wonderlijke ontdekkingstocht door het medialandschap. Iedere dag ga ik een andere kant op, zit ik op andere functie en ben ik omringd door andere collega’s.

Het doel is bij de vier omroepen nagenoeg hetzelfde – mooie en zinnige verhalen uit de regio vertellen – maar het pad ernaartoe is in mijn optiek overal anders. Dat inzicht is een verrijking voor mij als journalist. Onder andere om die reden ben ik blij dat mijn mentor Gülden Ilmaz me heeft aangemoedigd het besluit te nemen om als freelancer verder te gaan.

“Hoe wil ik, vandaag, als nieuwslezer, dat ik overkom en hoe wil ik de luisteraar benaderen?”

Bij die verschillende werkwijzes hoort ook dat iedere omroep op veel vlakken een ander idée heeft van wat goed is. Schrijf je in een nieuwsbericht in het radiobulletin wie je zo gaat horen in een quote of doe je dat juist niet?  Vier bedrijven, vier meningen. Maar wie heeft de waarheid in pacht? Wiens mening neem je serieus?

Ik word ongelukkig als ik de mening van honderden mensen serieus moet nemen.  Je kunt het simpelweg genoeg nooit iedereen naar de zin maken. Ook op dat vlak heb ik aan mijn mentor veel gehad. Op haar advies heb ik  een paar mensen gekozen wiens mening ik belangrijk vind. Wie mag oordelen over mijn prestaties.

Het halfjaar van het mentorenprogramma is bijna voorbij. Bijna iedere ochtend als ik naar een omroep rijd denk ik aan wat Gülden een paar maanden geleden tegen me heeft gezegd. Hoe wil ik, vandaag, als nieuwslezer, dat ik overkom en hoe wil ik de luisteraar benaderen? Of, hoe ga ik vandaag als verslaggever, om met mijn woorden? Welke kies ik en hoe wil ik dat mensen mij zien?

Ik ben een stuk zelfbewuster geworden het afgelopen halfjaar. Dat vind ik fijn. Bewust (journalistieke) keuzes maken en niet vastzitten in de mening van eén omroep. Buiten de kaders denken en luisteren… naar wie ík wil.

Volgende week een blog van Miriam Vijge, de mentee van Maureen Belderink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com