Najaarsborrel #altijdonline: ‘Mooi medium toch, dat internet.’

vmaltijdonline

Eigenlijk, zo luidde de conclusie van RTLnieuws-chef online Mireille Derks halverwege de avond, heeft een online redacteur gewoon een hartstikke zware baan.

Tijdsdruk, de eerste zijn met nieuws, beeld bewerken. Dit alles zonder fouten – want als je die ergens direct terugkrijgt van je lezers, is het daar. Eens, vonden Jossine Modderman (hoofdredacteur Lindanieuws.nl) en Wilma Haan (adjunct-hoofdredacteur nu.nl). HEAR HEAR, klonk het in capslock op Twitter.

Drie vrouwen met duizelingwekkende bezoekersaantallen – allemaal ver in de miljoenen – spraken donderdagavond tijdens de borrel #altijdonline over hun baan, online journalistiek, missers en successen. Of ze altijd online zijn, vroeg Klaske Tameling, promovenda crossmediale journalistiek. Ja, luidde het antwoord. ‘Zelfs nu,’ merkte Wilma Haan op, met een blik op de smartphones op tafel.

Zijzelf zit al zevenenhalf jaar bij NU.nl, een uit de hand gelopen bijbaan, aldus Haan. Ze zag de site professionaliseren, bezoekersaantallen toenemen – tot aan een miljard pageviews deze zomer. En ja, er ging ook heus wel eens wat mis. Het overlijden van Bennie Jolink werd ten onrechte gemeld, bijvoorbeeld. ‘Of nee, het was Benny Neyman! Is dit nu een metafout?’

b6b770c9fc8bcb3b66002fb98749dd0bLindanieuws.nl bestaat nog maar een jaar – en van dat jaar zwaait Jossine Modderman zo’n zeven maanden de scepter. Elke ochtend overlegt ze met haar redactie, onder wie een redacteur in Kaapstad, via Skype (‘al mag ik zelf niet meer meeskypen, ik ben wat te intens geloof ik’). Modderman bedacht de indeling in momenten op de site: ochtendnieuws, koffiebreak, borrelpraat. Het werkt als een tierelier, getuige de bezoekersaantallen, en de dienstdoende redacteur versliep zich nog maar een keer voor het ochtendnieuws. ‘Dat hebben we toen ook meteen gemeld, dat begrijpen bezoekers best.’
RTLnieuws.nl merkte de betrokkenheid van hun lezers vorige zomer, toen ze een “newswall” introduceerden, waar continu het laatste nieuws werd bijgehouden. Een ‘bold move’, aldus Mireille Derks. Verwarrend, vonden de bezoekers. En dus ging het weer om, al bleef een deel van het concept behouden.

Maar het grote nieuws wordt bij RTL allang niet meer altijd als eerst in het ‘half acht’ gemeld, dat kan ook prima op de site. Juist met grote nieuwsgebeurtenissen zoals de ramp met de MH17 deze zomer, toont het zijn waarde. Verslaggever Olaf Koens deed een ‘stand upper’ met z’n iPhone. Gewaagd misschien voor een nieuwsuitzending – want van een veel te lage kwaliteit, maar heel goed geschikt voor online. ‘Hoe belangrijker, hoe emotioneler het nieuws, hoe minder de beeldkwaliteit ertoe doet. Dan wil je gewoon iets zien.’

Conclusie van de avond: Online succes is een kwestie van uitproberen. Wat werkt, wat niet. ‘Maar dat vind ik ook het mooie eraan,’ stelde Jossine Modderman. ‘Als je bij een tijdschrift een restyling doorvoert en die werkt niet, dan heb je echt een groot probleem. Online krijg je meteen feedback, en kun je snel reageren.’
Wilma Haan: ‘Mooi medium toch, dat internet.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com