Nieuwjaarsborrel: De winnaars van 2014

Oeke2Hiske2Ilvy

 

 

Een Zilveren Nipkowschijf, een Gouden Kalf, een Tegel, een Idfa Award, een Zilveren Camera en een World Press Photo Award: ziedaar de bulk prijzen van de gasten op de Vrouw & Media Nieuwjaarsborrel. Oeke Hoogendijk (documentairemaker), Hiske Versprille (culinair journalist) en Ilvy Njiokiktjien (fotograaf) komen op donderdag 22 januari vertellen over hún jaar, 2014. 

Oeke Hoogendijk (1961) won een vracht aan prijzen met haar documentaire Het nieuwe Rijksmuseum, over de verbouwing van het Rijks. Die zou eigenlijk vier jaar duren – het werden er tien – en al die tijd volgde zij het wel en wee van het museum. Dat schopte haar leven behoorlijk in de war, vertelde ze Het Parool: ‘Telkens als ik met vakantie wilde, gebeurde er iets: de Fietsersbond die over de tunnel begon of een overstroming.’ Eerder maakte ze films over de ‘Holocaustindustrie’ in de Verenigde Staten en ‘Een gelukkige tijd’, een documentaire over de Barneveldgroep: een groep van zevenhonderd joden die de Tweede Wereldoorlog overleefde dankzij de enige Nederlandse lijst die door de nazi’s werd geaccepteerd.

Hiske Versprille (1982) volgde eind 2013 culinair recensent en instituut Johannes van Dam op als eetschrijver bij Het Parool. Daarnaast won ze in 2014 de Tegel voor onderzoeksjournalistiek voor haar verhaal over ‘Biefstukkoning’ Piet de Leeuw, die klanten geen koeien- maar paardenbiefstuk voorschotelde – een feit dat ze achterhaalde door een deel van het vlees in een blikken Nijntjetrommeltje mee te smokkelen en op te sturen naar een lab. Ze werkte eerder voor Hard/Hoofd en in verschillende keukens, waaronder Caffè Toscanini en Wilde Zwijnen. Stelde in Opzij: ‘Ik zoek het liefst zelf uit hoe het precies zit, en maak mijn eigen afweging.’

Ilvy Njiokiktjien (1984) was tot het voorjaar van 2014 Fotograaf des Vaderlands, een eretitel met als doel het vak fotografie bij een breder publiek bekend te maken. Daar was ze al lekker mee bezig vóór die tijd: ze won eerder al een prijs van National Geographic, een World Press Photo én in 2014 als eerste vrouw een Zilveren Camera. Ook dit jaar: haar serie in the New York Times, over de lege plekken die slachtoffers achterlieten na de ramp met de MH17. Ze werd ervoor gevraagd. ‘Twee jaar geleden kreeg ik niet eens antwoord als ik The New York Times mailde. Waarschijnlijk eindigde ik met mijn achternaam zelfs rechtstreeks in de spambox’, zegt ze in NRC. ‘En nu bellen ze mij. Daar ben ik erg trots op.’

Ook een prijs winnen in 2015? Kom naar de Vrouw & Media Nieuwjaarsborrel met de winnaars van 2014, en hoor hoe zij te werk zijn gegaan. Wat kunnen we van hen leren? En wat zijn hun plannen voor 2015? Meld je snel aan, want vol is vol!

alies.jpg

 

Alies Lindeboom (1984) is bestuurslid bij Vrouw & Media en presenteert op 22 januari de nieuwjaarsborrel. Ze werkt als redacteur bij RTL Nieuws, en eerder bij (toen nog) TweeVandaag en NOS Jeugdjournaal. 

 

 

Wanneer: donderdag 22 januari, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur

Waar: Vondel CS, Vondelpark 3, Amsterdam

Aanmelden: stuur een mail naar aanmelden@vrouwenmedia.com  

Kosten: 10 euro, graag vooraf overmaken op rekeningnummer NL29 INGB 0003 6866 62, tnv Stichting Vrouw & Media, onder vermelding van Nieuwjaarsborrel 2015.

NB: Onze bijeenkomsten richten zich nadrukkelijk op vrouwen binnen de onafhankelijke media. Vermeld daarom in de e-mail waarin je je aanmeldt in welke tak van de journalistiek je werkzaam bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com