Nieuwjaarsborrel ‘De winnaars van 2014’: Daar hoorden we dus nog wel wat van 

vm1

vlnr: Bestuurslid Alies Lindeboom, Oeke Hoogendijk, Hiske Versprille en Ilvy Njiokiktjien

 

Niets fijners dan af en toe eens onderschat te worden. De drie gasten van de Vrouw & Media Nieuwjaarsborrel van donderdag 22 januari 2015, die vorig jaar belangrijke journalistieke prijzen wonnen, overkwam het alle drie regelmatig. Kun je over zeuren, maar eigenlijk is dat superhandig. 

Zo maakte Ilvy Njiokiktjien de reportage Afrikaner Blood, over een kamp dat jonge witte Zuid-Afrikanen leerde ‘echte mannen’ te worden (en zwarten te haten). Toen zij (geboren in 1984) met Zuid-Afrika-correspondent Elles van Gelder (geboren in 1978) aankwam, zag ze de man die ze interviewden denken: oh, die meisjes komen voor de schoolkrant. Daar horen we nóóit meer wat van. Waardoor hij alle tijd en moeite nam hun heel duidelijk uit te leggen wat dat bizarre jongerenkamp inhield. En toen won één van de foto’s een categorie van World Press Photo, en keek opeens de hele wereld mee.

Ook Oeke Hoogendijk werd nogal eens onderschat. Wat komt die nou doen, dachten mensen als ze kwam filmen voor haar documentaire Het nieuwe Rijksmuseum. Op die manier kon ze ongestoord te werk gaan en veel makkelijker alles vragen wat ze wilde. Na de karrenvracht aan prijzen die ze ervoor won – van De Tegel, Zilveren Nipkowschijf tot Gouden Kalf – is die luwte overigens wel voorbij.

Culinair journalist Hiske Versprille vindt het eigenlijk wel prettig werken, zo onder de radar. Maar het heeft ook een rare kant, vertelde ze. “Mannelijke collega’s krijgen nooit de vraag of ze wel weten waar ze het over hebben. Maar over mij, terwijl ik zelf in allerlei keukens heb gestaan, wordt wel gezegd: ‘dat juffertje heeft er geen verstand van’!” Ook mooi: de eerste maanden dat zij voor Het Parool restaurantrecensies schreef, als opvolger van Johannes van Dam, was ze zwanger. Als ze toen schreef dat ze iets niet lekker vond, riepen restauranthouders: “Dat komt door de hormonen!” Nu ze een dochter heeft, is ze bij een negatieve recensie trouwens gewoon ongesteld.

vm2

Ook collega’s kunnen zich van een minder charmante kant laten zien. Ilvy Njiokiktjien won in 2014 als eerste vrouw de overallprijs van de Zilveren Camera. “Toen ik daarna mijn Facebookaccount bekeek, stonden tussen de felicitaties allerlei opmerkingen als ‘met zo’n strakke broek kan ik het ook’, of ‘ik zal ook mijn haar eens los gooien.”

Toen Hiske Versprille vorig jaar De Tegel voor onderzoeksjournalistiek won – voor haar artikel ‘Biefstukkoning Piet de Leeuw serveert paard’ – werd ze wel gewoon hartelijk gefeliciteerd. “Maar misschien kwam dat ook wel doordat ik zelf zo verbaasd was.”

Of al die prijzen hun leven nou echt hebben veranderd? Oeke Hoogendijk, die de dag na de borrel nog een prijs mocht ophalen voor de tienduizendste bezoeker (“Wim Pijbes zei: ze zijn een nul vergeten, maar een documentaire is nu eenmaal geen Harry Potter”), zei: “Het klinkt misschien blasé, maar uiteindelijk gaat het om geld. Veel films maak je in je eigen tijd. Het is zo fijn als je eindelijk eens ergens genoeg subsidie voor kunt krijgen.” Ook voor Ilvy Njiokiktjien opende de Zilveren Camera deuren: “De NS, de KLM, bedrijven die nog nooit van me hadden gehoord – en waar mail met mijn achternaam waarschijnlijk zo in de spambox terecht zou komen – wilden mij opeens hebben.” Het leverde haar ook een heftige opdracht op voor The New York Times: het fotograferen van de lege slaapkamers van de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Voor Hiske Versprille, in vaste dienst, veranderde er minder. “Ik weet nu wel nog beter dat je het beste kunt werken vanuit een geïnformeerde intuïtie, vanuit je specialisme of belangstelling, zodat je weet: nu ontstaat iets tofs omdat ík het maak. Volgens mij is dat de beste manier: niet alleen om prijzen te winnen, maar ook gewoon om lekkerder te werken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com