mentorenprogramma

Mentorenprogramma 2015: de aftrap!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Was er maar een programma geweest toen zij een mentor nodig had gehad, grijnst Fidan Ekiz halverwege de aftrap van het mentorenprogramma in NRC Café. Dat had haar een hoop vriendjes (want: mede uitgezocht op mentoreigenschappen) kunnen besparen.

Op 8 maart gaven we het startsein van alweer jaar twee van het Vrouw & Media Mentorenprogramma, met niet de minste mentoren. Neem een Giselle van Can, adjunct bij NOS, Cécile Koekkoek, hoofdredacteur van de Varagids, Asha ten Broeke – freelancejournalist en Volkskrant columnist, en – natuurlijk – Fidan Ekiz, documentairemaker en tafeldame bij DWDD (alle mentoren zien? Check ze hier). 29 koppels kwamen zondag bij elkaar om nader kennis te maken op de Mentorenbijeenkomst.

Nieuwe banen, nieuwe ideeën

En een succes was het, vorig jaar – met tientallen geslaagde matches, nieuwe ideeën, journalistieke carrieres die over een andere boeg werden gegooid en nieuwe banen die werden gevonden. Bedenker van het programma en freelancejournalist Mensje Melchior vertelde nog maar eens hoe ze op het idee gekomen was. Zo was daar de anekdote over een journalist die een bekend hoofdredacteur om hulp vroeg (we noemen geen namen), maar die antwoordde daar toch écht niet aan te kunnen beginnen. Plus de tientallen kopjes koffie die ze zelf jaarlijks dronk met journalisten, beginnend of gevorderd, die wilden weten hoe zij dat nou precies deed, freelancen. Et voilà, het idee voor het mentorenprogramma was geboren. Dit jaar is ze meteen maar zelf mentor geworden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onder mentoren

Of Giselle van Cann nog tips had, wilde bestuurslid Alies Lindeboom weten – zij is immers al voor het tweede jaar mentor. Dat iedere mentor het op zijn eigen manier doet – en dat zijzelf ook veel leert van het mentorschap. ‘Bovendien is het heel leuk om te bespreken wat een interview echt goed maakt, wat er mist aan een uitzending: praten over het vak.’ Fidan Ekiz vertelde veel van de onzekerheden te herkennen waar mentees mee kampen – omdat ze daar ooit, in een ver verleden, óók last van had. ‘Maar ik heb goede tips om daar vanaf te komen.’

Na het officiële gedeelte waarin de gemaakte matches werden gepresenteerd, maakten de mentoren en mentees nader kennis. Met als huiswerk van de dag: spreek doelen af die je in de komende zes maanden wilt bereiken én maak meteen een afspraak voor een volgende keer, als lekkere stok achter de deur. Op deze site zullen wij jullie de komende zes maanden op de hoogte houden van de vorderingen van de mentees. Een aantal mentees zal op deze site bloggen over hun ervaringen met het Vrouw & Media Mentorenprogramma. Oh, en like ons op Facebook, dan mis je geen enkele update. Ook voor alle foto’s van deze middag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com