mentorenprogramma

Blog Sonja Alferink: ‘Enthousiast, maar soms ook eenzaam dolend’

Ook dit jaar blogt aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen. Sonja Alferink heeft een blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Clementine van Wijngaarden.

sonja_zwartwitSonja Alferink

Op een zonnige namiddag in maart, bij de aftrap van het Vrouw & Media Mentorenprogramma, neemt Fidan Ekiz het woord. Ze vertelt over haar beginjaren in de journalistiek, over hoe ze zelf graag een mentor had gehad, en dat ze echt wel eens onzeker was geweest. Ik dacht: wat fijn, wat een opluchting, dat zelfs ervaren journalisten hun weg hebben moeten zoeken.

En dat je dat gewoon mag zeggen, zonder dat het afbreuk doet aan je kwaliteiten en ambities.

Op de borrel na afloop praat ik met andere mentees over de dilemma’s van de jonge journalist. Gelukkig, ook mijn collega-freelancers hebben moeite ergens ‘binnen te komen’. Ook zij zijn met vallen en opstaan gretig en enthousiast op zoek naar hun eigen weg, soms eenzaam dolend tussen ‘ik wil zo graag’ en ‘hoe doe ik dat dan’.

‘Volgens mij wil je te veel’, schreef mijn mentor, Clementine van Wijngaarden, na die eerste bijeenkomst. Ik had haar gelijk gemaild met een idee of tien en een vraag of twintig. Ik wilde zo graag mooie achtergrondverhalen voor Vrij Nederland, en voor de Groene, maar ook opnieuw voor de Volkskrant, een keer voor Opzij, en, en… Mijn mentor ging verder over ‘de bomen en het bos’ en legde direct de vinger op de zere plek: enthousiasme: check, ideeën: check, maar hoe zetten we die om in haalbare opdrachten?

Voor een startende freelancer liggen daar de struikelblokken. Welk medium past bij het onderwerp? Voor welk idee is er momentum? Is er iemand die misschien weer iemand kent op een redactie via wie ik de juiste chef zou kunnen mailen? Gissen, afwegen, risico’s nemen, geluk hebben of pech.

‘Bouw je specialisme verder uit’, zei Clementine op onze eerste afspraak samen. Zorg dat ze jou om je expertise willen, bedenk een idee dat niemand anders op dezelfde manier zou kunnen uitvoeren. Zo logisch eigenlijk. Een beetje slim zijn. Niet de vrouw willen interviewen met wie vaste redacteuren al lang een interviewafspraak hebben staan. Wat kan ik de lezer bieden? Wat kan ik toevoegen aan het al zo veelzijdige journalistieke spectrum? Het zijn vragen waarop ik de richting van het antwoord echt wel weet. Maar dat mag nog veel concreter.

En dus liggen er nu een paar ideeën op tafel waarmee ik me weer een beetje verder hoop te onderscheiden. Ik doe het, en Clementine begeleidt. Van pitch tot print. En er even niet alleen voor hoeven staan: dat is héél fijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com