mentorenprogramma

Blog Iris Böhm: ‘Weg met die drempelvrees!’

fotoz-w-119 (2)

Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen. Iris Böhm heeft een blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Petra Grijzen.

Iris Böhm

Kan iemand me vertellen waarom – tha fuck – ik ook alweer uit mijn comfortzone moest treden van mezelf? Want – to be quite honest – ik voel me eigenlijk wel lekker in die zone… * Zucht heel diep * Maar ik heb me niet voor niets ingeschreven voor het V&M-mentorprogramma, dus dóórademen. Samen met mijn mentor Petra Grijzen heb ik een to-do-list opgesteld, met als hoofd to-do: regel dat je kunt gaan presteren op de lokale radio. Ik voel een lichte dwang. Van mezelf. Ik weet dat ik dit kan. Ik weet dat dit me verder brengt. Ik weet dat ik dit leuk vind. Nu nog niet, maar dat komt vanzelf. Uhuh. Trust me. 

Toen ik de master Journalistiek en Media aan de UvA deed en dus nog student was, trad ik continu uit mijn comfortabele positie. Dat was toen heel normaal geloof ik. Wat was comfortabel eigenlijk? Had iemand mij toen aangeboden om een radioprogramma op nationale radio te presenteren? ‘Jááá, doen we!’ had ik enthousiast geblèrd, vergezeld door twee omhoog gestoken duimen en een goed getimede knipoog. Direct was ik met de voorbereidingen gestart. Zo ging dat.

Bovendien had ik toen al een eigen radioprogramma op de lokale radio. Elke woensdagochtend presenteerde ik het programma ‘Amsterdam Wordt Wakker’ op Amsterdam FM. Ik regelde zelf de gasten; elke week fikste ik een singer-songwriter die kwam optreden, een nieuwslezer en een live columnist. Alleen de techniek deed ik niet zelf, maar ik zorgde wel voor een technicus. Vervolgens deed ik de live interviews. Indrukwekkend hè? Dat was het ook, alleen luisterde er geen hond naar lokale radio. Maar dat deed er niet toe. Het was behalve enorm leerzaam, tevens gezellig en kneuterig. En een beetje viezig ook. De wanden van de gammele studio waren bedekt met eierdozenschuim ter isolatie. Op de grond lag oude, smerige vloerbedekking en ik kon m’n gasten niets anders aanbieden dan vieze koffie uit een aangekoekt filterapparaat, ingeschonken in van die goedkope witte plastic bekertjes met een klontje Euroshoppersuiker erin. En dan roeren met je pen, want roerstaafjes waren nergens te bekennen. Dat idee. Maar wat wil je? Het zooitje radioliefhebbers bestond uit vrijwilligers en dat zijn me een figuren! Van serieuze studenten (zoals ik, toentertijd) en mensen die rond moesten komen van de bijstand en het wel gezellig vonden om vaak door te zakken met de nodige flessen rode wijn. Want dat was óók radiomaken. Vooral het creatieve proces dan. Kortom, het was een fan-tas-tische tijd!!! Alles was mogelijk! En welke radiogrootheden zijn er niet begonnen? Ik noem een Lara Rense. Een Frederique de Jong. (Beiden NOS, Radio 1.) Én Petra Grijzen!

Maar nu, anno 2015, 32 jaar oud en allang geen student meer; tja, nu liggen de zaken iets anders. Wat is dat toch dat je tijdens je studietijd alles aangrijpt, bergen energie hebt om nieuwe dingen uit te proberen, vol vertrouwen in het diepe springt en alleen maar vóóruit kijkt. Na een aantal  werkjaren treedt er een soort van drempelvrees in. En erger: berusting daarin. En zeg nou zelf: tijd voor jezelf ís ook belangrijk! En jaaa, er zijn inderdaad al genoeg dertigers met een burn-out. Zeker, niks tegenin te brengen: daar is het leven te leuk voor.

Maar we willen verder komen dan die redactieburelen. Achter de microfoon bijvoorbeeld. Niet alleen maar voorgesprekken houden en al het voorbereidende werk voor de presentator doen, maar zélf presenteren. En op je 32e is het een perfect moment for a change of carreer. Of in ieder geval die carrièreladder op, hoe je wilt. Dus hup, die to-do-list afwerken! Terug naar Amsterdam FM. Terug naar zelf een radioprogramma presenteren. Back to my roots, daar waar het überhaupt allemaal begon. En héél misschien word ik ooit net zo goed als Petra Grijzen. Wedden dat ik aan het eind van de V&M-periode presenteren heéél leuk vind? Trust me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com