Emmi van den Boom

Blog Emmi van den Boom: ‘Stapje voor stapje richting het freelancebestaan’

boom-emmi-van-den

Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen.
Emmi van den Boom heeft een blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Mensje Melchior

‘Ben je al op zoek naar een nieuwe baan?’

‘Nee, ik wil gaan freelancen.’

‘… uuhh… oh…’

Mensen reageren nogal eens verbaasd als ik vertel dat ik wil gaan freelancen wanneer mijn huidige contract afloopt. Ik neem het ze ook niet kwalijk. Er verschijnen enkel doemberichten in de media over het toenemend aantal werkloze journalisten die het allemaal proberen als freelancer. Het is een onzeker leven en vraagt om doorzettingsvermogen en keihard werken. Maar het biedt ook vrijheid en flexibiliteit. En de kick die mijn eerste freelance publicatie gaf; daar kan niets tegenop. Het gevoel dat je iets zelf vanaf de grond af opbouwt, is te gek! 

Maar ja, ik ben ook realistisch. En als ik eerlijk tegen mijzelf ben, heb ik eigenlijk geen idee waar je moet beginnen en hoe je dat doet: freelancen. Daarom schreef ik mij begin dit jaar in voor het mentorenprogramma en sprong ik een gat in de lucht toen ik een mail kreeg dat ik gekoppeld was aan Mensje Melchior. Toen ik haar een hand gaf tijdens de aftrap in Amsterdam, wist ik dat het goed was. Zij zou mij helpen om mijn doelen te behalen. Die avond kon ik er nauwelijks van slapen. Ik zat boordevol energie. Dat was maar goed ook, want ik moest direct aan de slag  met pitches en ideeën.

Eind maart hebben we elkaar opnieuw ontmoet en gepraat over wat ik nu precies wil als freelancer. Hoewel ik het idee had dat mijn plannen nogal vaag waren en ik het allemaal niet zo goed wist, liet Mensje mij al snel zien dat ik het eigenlijk heel goed weet. Alleen de stappen om zo ver te komen, moeten nog worden ingevuld. Dat doen we nu samen. Ze geeft mij opdrachten mee naar huis om mijzelf beter te leren kennen als journalist, mij te profileren in de markt en een portfolio op te bouwen. Alle vrije uurtjes die ik heb, zet ik in om hieraan te werken. Zo ga ik stapje voor stapje richting dat freelance bestaan.

Dat is ontzettend leuk. Maar natuurlijk vind ik het ook eng en spannend. Maar Mensjes eerste woorden: ‘Als je wat kunt en goede ideeën hebt, is er genoeg werk’ houd ik in mijn achterhoofd. En om alle grootse ideeën die ik heb om te zetten in werkbare doelen krijg ik binnenkort en privéworkshop scherpe invalshoeken bedenken en opvallende pitches schrijven. Want daar gaat het uiteindelijk om: die goede ideeën verkopen.

En mocht het niet lukken? Ook dan luister ik naar Mensje, want haar tweede mantra luidt: ‘Een plan B kunnen we altijd nog verzinnen.’ Maar ik ga er vanuit dat dat niet nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com