Emmi van den Boom

Blog Emmi van den Boom: ‘Netwerken? Ik krijg al rillingen bij het idee!’

boom-emmi-van-den

Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen.
Emmi van den Boom heeft haar tweede blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Mensje Melchior.

Emmi van den Boom

Als er iets is waar ik altijd een verschrikkelijke hekel aan heb gehad, is het netwerken. Vooral netwerkborrels. Dat je met allemaal onbekenden in zo’n zaaltje staat en van de een naar de ander moet hoppen. Verschrikkelijk. Ik weet dan nooit hoe ik mijzelf moet voorstellen en wat ik moet zeggen. Want wie ben ik nou om… en wat doe ik eigenlijk? Brr, ik krijg al rillingen bij het idee. Toen ik dit tussen neus en lippen door aan Mensje vertelde, haakte ze daar direct op in: ‘Dan gaan we dat dus doen!’ Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Ik snap haar wel, je netwerk is zowat van levensbelang als freelance journalist. Maar toch had ik spijt. Want kom op: netwerken..!? 

Tot nu toe heeft ze mij echter nog niet naar een netwerkborrel gestuurd. Mazzel, zul je zeggen. Maar de grap is dat ik er tijdens het schrijven van mijn laatste voortgangsmail naar Mensje achter kwam dat hetgeen waar ik het meeste mee bezig ben, inderdaad, netwerken is. Ik betrap mijzelf er op dat ik minstens een keer per week iemand doelgericht opbel of aanspreek waar ik potentieel ‘iets’ mee kan in de toekomst. Bijvoorbeeld iemand die ik ken bij een blad waar ik voor wil schrijven, een interessant persoon die ik voor een artikel moet interviewen of een sportmaatje waarvan ik weet dat ze ook in de media werkt. Natuurlijk laat ik dan subtiel vallen dat ik beginnend freelancer ben. Stuk voor stuk kwamen ze direct met tips voor leuk bladen of contactpersonen. Met een aantal van hen staan al afspraken om verder te praten over eventuele opdrachten.
Netwerken dus. Zo erg is het op deze manier helemaal niet. En nu ik een paar maanden bezig ben, merk ik hoe belangrijk juist dat netwerk is. Door de grote schare aan freelancers kom je maar moeilijk binnen bij tijdschriften en kranten. Maar als je iemand kent op de redactie, kijken ze toch net wat langer en serieuzer naar je pitch. Pitches die overigens een stuk verbeterd zijn nu Mensje mij helpt om ze scherp, opvallend en concreet te krijgen.

Zo mag ik concluderen dat ik in de afgelopen drie maanden al ontzettend gegroeid ben. Aan het begin van het traject moest ik van Mensje vier mensen om mij heen vragen een zogenoemde talentenopdracht in te vullen met zes vragen over mij als persoon. Een van de verbeterpunten die daaruit voortkwamen, is dat ik minder bang moet zijn om onbekenden aan te spreken en mijzelf meer in de kijker moet zetten. Toen ik dat vorige week terug las, dacht ik direct: Ja maar hé.. dat is wel veranderd! Van het ooit zo verlegen meisje ben ik gegroeid tot een zelfverzekerdere journaliste die doelgericht potentiële opdrachtgevers belt. Pas als ik de telefoon over hoor gaan, realiseer ik mij waar ik mee bezig ben en denk ik: shit, wat ga ik eigenlijk zeggen?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com