Blog Marjanne Teunissen: ‘Ik heb veel plannen, maar hoe breng ik mijn ideeën goed over?’

teunissenmarjannezw Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen. Marjanne Teunissen heeft een blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Phaedra Werkhoven Marjanne Teunissen

Het is meer dan tien jaar geleden en ik werk  als verslaggever bij een Mediaproductiebedrijf. Steeds op basis van korte contracten. Nadat weer één van mijn losse contractjes eindigde  – met het advies: ‘ga even de WW in, we huren je weer in als er meer opdrachten komen,’ was ik het zat en ik schreef  in een opwelling – op een  vacature als docent Nederlands bij een ROC.

Al heel snel mocht ik op gesprek komen. Donderdagochtend. Later die dag kreeg ik te horen dat de school het wel wilde proberen en of ik snel kon beginnen? Ja hoor, geen probleem natuurlijk. Tijd om na te denken had ik niet.  Vrijdag liep ik de school binnen en maakte kennis met de teamleider, heel kort. Ik kreeg een stapel multomappen, een diskette in mijn handen geduwd en een rooster, waar ik niets van begreep.  Ik kreeg in totaal zeven klassen, niveau 2 tot en met 4 van verschillende opleidingen. Geen begeleiding.

Maandagochtend. De grijze hoofden  in de lerarenkamer deden me denken aan mijn eigen docenten van de middelbare school. Het liefst was ik tussen de leerlingen gaan zitten.  In het klaslokaal wachtte ik mijn eerste klas op. Ik voelde mij het middelpunt, zo staand naast de lerarentafel.  Maar niemand keek naar me, de pubers waren druk in gesprek. Om de aandacht te trekken trok ik hard de deur dicht, haalde diep adem en zei: ‘welkom, mijn naam is Marjanne Teunissen en ik ben jullie nieuwe docent Nederlands.’ Het voelde als een toneelspel en dat was het ook. Uiteindelijk ben ik in het onderwijs blijven hangen en heb zelfs mijn bevoegdheid gehaald. Maar als iemand vroeg wat ik deed, zei ik er altijd achteraan: ‘maar eigenlijk ben ik journalist.’

Inmiddels ben ik 36 en beginnend freelancer, voor de School van Journalistiek (als docent) maar ik krijg ook steeds meer  journalistieke klussen. Maar niet genoeg, ik wil nog zoveel meer, heb een heleboel plannen. Maar hoe breng ik mijn ideeën goed over? Meestal krijg ik niet eens een reactie terug als ik een idee pitch. Soms vrees ik dat ik terug moet naar het stabiele bestaan van een docent.

Toen ik hoorde van het mentorenprogramma van Vrouw en Media was ik sceptisch, dat leek me meer iets voor hele jonge meiden. Daar kon ik toch niet aan meedoen? Gelukkig heb ik op het laatste moment  een motivatie geschreven en ik wist al wie mijn mentor zou moeten zijn:  Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van J/M en Fabmama.  Jonge ouders. Iemand die verstand heeft van het maken van tijdschriften en contact heeft met freelancers. Na het eerste echte gesprek met Phaedra kreeg ik  de bevestiging dat mijn ideeën de moeite waard zijn. Dat het misschien toch een reële mogelijkheid is om weer verder te gaan in de journalistiek en de enorm lange uitstap naar het onderwijs, echt een uitstap is geweest of het wordt een combinatie van beiden.

En: ik hoef niet meer het woord ‘eigenlijk’ te gebruiken als iemand vraagt wat ik doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com