Blog Sanne Tummers: ‘Kom van je eiland af’

Tummers, Sanne

Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen. Sanne Tummers heeft haar tweede blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Helmke van Geel

Sanne Tummers

“Zoek een mentor. Iemand uit je vakgebied of misschien juist erbuiten, iemand die niet te dichtbij staat, maar wel bereid is om zijn/haar kennis en ervaringen te delen en iemand die ook van jou wil leren. Kom van je eiland en zoek een mentor!” Een quote. Van mezelf. Iets wat ik mezelf laatst hoorde zeggen tijdens een vrijdagmiddagborrel op het terras. Het einde van het mentorenprogramma nadert en bovenstaande zinnen waren eruit zonder dat ik erbij nadacht, maar het zegt wellicht alles over mijn ervaring.Eerlijk is eerlijk, in mijn top-3 stond Helmke van Geel niet. Wellicht heb ik als freelancecopywriter en journaliste vooral gefocust op schrijvende mentoren in die lijst met zoveel interessante namen. (Stond Helmke er wel op? Dat heb ik me naderhand een paar keer afgevraagd. Hoe kon ik daar overheen hebben gelezen?) Want een match is het, zoals je kon lezen in mijn vorige blog. Juist vanwege de helikopterview die Helmke heeft als allround bladenmaker. Haar ervaring op zoveel verschillende redacties en haar kennis waarmee ze nu als ‘interim bladenmaker’ op diverse redacties voor nieuwe impulsen zorgt, maakt dat ze mij en mijn werkzaamheden ook met een ‘overall view’ bekijkt. En dat blijkt voor mij precies te zijn wat ik op dit moment nodig heb.

Wat onwennig vond ik het wel, de eerste paar keer dat we afspraken, om het twee uur over mij te hebben. Maar fijn was het wel om gewoon even ongegeneerd te kunnen delen waar ik mee worstel. Dus stiekem went het wel. Bij mij ging het met name om de koers zoals ik die voor mezelf had ingezet, om me meer te gaan focussen op het pitchen van artikelen en freelancen voor bladen. En dan de realiteit dat ik steeds verder van die koers lijk af te dwalen. En inmiddels dus nog steeds afdwaal. Zou me dat eerder nog onrustig hebben gemaakt, nu slaag ik er gek genoeg steeds beter in er rustig onder te blijven. Dat heeft er wellicht mee te maken dat er onverwachts allerlei nieuwe en spannende dingen op mijn pad komen. Zo ben ik ingeschakeld voor een groot en uitdagend online copy/content project bij een groot internationaal bedrijf. Iets wat ik nooit eerder heb gedaan, maar wat me wel de kans biedt weer een paar uur in de week in teamverband te werken. Daarnaast krijg ik steeds meer aanvragen voor het uitwerken van content strategieën en het vertellen van verhalen voor commerciële doeleinden in plaats van schrijven alleen. Duidelijk dus niet de projecten die ik voor ogen had voor dit jaar, en de twijfel slaat zo nu en dan nog weleens toe, maar stuk voor stuk zijn het wel klussen die me prikkelen, die me dwingen van mijn freelance-eiland af te komen en me de mogelijk bieden meer samenwerking met anderen op te zoeken en mijn expertise uit te breiden. En hoewel ik bij andere mentees uit het programma voornamelijk lees over hun schrijfervaringen, lijk ik daar dus steeds verder vanaf te wijken. De vraag hoe ik me dan als freelancer wil profileren – Ben ik copywriter, content creator, journalist? Of een combinatie? Past dat juist wel of niet in het huidige media- en marketinglandschap? – wordt daarmee groter. Aan de andere kant lijkt de behoefte en noodzaak om hem nu onmiddellijk te moeten beantwoorden (zoals ik dat begin dit jaar had voorgenomen) steeds minder groot te worden.

Ik ben immers niet voor niets ‘free’lancer. Dan moet ik vooral niet vergeten te genieten en te profiteren van de vrijheid en variatie die dit bestaan met zich meebrengt. En die antwoorden komen dan heus wel in combinatie met de ervaringen die ik intussen opdoe. En anders hoop ik er zo nu en dan nog eens met Helmke over te kunnen sparren. Want dat is precies wat een mentor zo fijn maakt en waarom ik iedere freelancer, zzp’er of ondernemer een Helmke gun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com