Blog Ilse Zeemeijer: ‘Zo, dus jij zet de Hang Yourself-methode in?’

Ook dit jaar blogt een aantal deelnemers van het Vrouw & Media Mentorenprogramma over hun ervaringen. Ilse Zeemeijer heeft haar tweede blog geschreven over haar ervaringen als mentee van Kamilla Leupen.

‘De Cirkel van Acht’, ‘Kernkwadranten’ of ‘Timemanagement’. Wie een paar maanden geleden had gezegd dat ik door het mentorenprogramma een map met de titel ‘Training Passie voor Leidinggeven’ zou lezen, had ik voor gek verklaard. Alleen de titel al.

Toch blader ik nieuwsgierig de map door, die ik van mijn mentor Kamilla Leupen te leen heb gekregen. Niet omdat ik als 27-jarige droom van een leidinggevende functie. Integendeel. Leidinggeven in de journalistiek betekent vooral veel vergaderen. De reportages buiten de deur kun je wel vergeten.

Na een paar bladzijdes gelezen te hebben, ben ik om. De map blijkt ondanks het jargon ook voor een gewone redacteur reuze interessant. De 23 hoofdstukken bieden een mooi inkijkje in het vakgebied dat schuilgaat achter ‘de werkende mens’. Er gaat een wereld voor me open.

Zo is er de ‘hang yourself’-methode bij een slechtnieuwsgesprek. ‘De brenger vertelt het nieuws niet zelf, maar probeert het zo te draaien dat de ontvanger de ‘puzzel’ in elkaar zet.’ Ik zie het gezicht van een leidinggevende al voor me als de werknemer zegt: ‘Zo, dus jij zet de ‘hang yourself’-methode in? Knap, hoor.’ Misschien mag je dan toch blijven ;-).

Het hoofdstuk ‘Timemanagement’ gaat het over ‘ABC-taken’. Zo’n 80% van je tijd gaat volgens de auteurs op aan ‘triviale aspecten, zoals nutteloze vergaderingen, slechte planning, geen goede besluiten en het perfectioneren van diverse taken’. De kunst is om uit te vinden wat je in de 20% doet. Daarmee maak je het verschil.

Tijd om mijn eigen agenda onder de loep te nemen: welke taken zijn heel belangrijk en urgent (A), belangrijk maar niet urgent (B), niet belangrijk maar wel urgent (C) of geen van beide (D)? Ik besluit om mijn e-mailbox voortaan nog kritischer te bekijken, want D-taken mogen rechtstreeks de prullenbak in. Dat schiet lekker op.

Ook de ‘De Cirkel van Acht’ is interessant. Dit blijkt geen groep van mysterieuze HR-leiders, maar een methode die je kunt gebruiken om verantwoordelijkheid te nemen in je werk. Klagen is o zo verleidelijk, zeker op een redactie, maar volgens de auteurs is het slimmer om jezelf eerst af te vragen of je er alles aan hebt gedaan om je wens te realiseren en invloed uit te oefenen. Het klinkt als een open deur, maar ik heb mezelf er al een paar keer op betrapt dat het antwoord ‘nee’ is. Tijd voor actie dus.

Als ik een citaat van Bill Cosby tegenkom – ‘Ik weet niet wat de sleutel naar het succes is, maar de sleutel naar de mislukking is proberen het iedereen naar de zin te maken’ – is het tijd om de map weer weg te leggen. De theorieën over ‘passievol leidinggeven’ zijn nuttig, maar wel met mate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com