Lenteborrel: Radiovrouwen in beeld

‘Video killed the radio star’ zongen The Buggles al in 1979. Het medium radio bestaat nog steeds, maar beeld wordt ook hier steeds belangrijker. Kan een radioprogramma nog zonder sociale media? En welke invloed heeft de digitalisering; is podcasten het nieuwe radio maken? Op de borrel van Vrouw & Media zijn drie generaties radiovrouwen te gast: Amber Brantsen (NOS Radio 1 Journaal), Petra Grijzen (BNR Spitsuur) en de eerste vrouwelijke radio DJ van Veronica Tineke de Nooij (NPO Radio 5). Zij vertellen of het werken voor de radio op deze manier steeds leuker wordt, of dat vroeger alles beter was.

Tineke de Nooij (1941) was zowel op radio als op tv een voorloper. In 1962 werd ze de eerste vrouwelijke DJ bij Radio Veronica en twintig jaar later had ze haar eigen televisieprogramma Tineke, het eerste programma dat ’s middags werd uitgezonden. Sinds 2010 presenteert De Nooij De Tinekeshow op NPO Radio 5. Mensen, muziek en mooie verhalen staan daarin centraal, want daar is het medium radio voor uitgevonden, vindt ze. In 2007 won De Nooij de RadioBitches oeuvre award. Vorig jaar sleepte ze de nominatie voor de Zilveren RadioSter Vrouw in de wacht. 

Petra Grijzen (1978) is de stem van de avondspits: van maandag tot en met donderdag presenteert ze het programma Spitsuur op BNR. Grijzen werkt al ruim tien jaar bij de zender en fungeerde naar eigen zeggen lang als ‘stopmiddel’ omdat ze niet alleen presenteerde maar ook als redacteur en verslaggever werkte. Ze maakte tussendoor een uitstapje naar tv, als presentator bij WNL (Ochtendspits) en RTL (Editie NL). In 2012 presenteerde ze samen met Rick Nieman het Carré Verkiezingsdebat. Grijzen kwam weer snel terug bij haar grote liefde: radio. In 2011 werd ze beloond met de RadioBitches Award.

Amber Brantsen (1989) werkt sinds januari als vaste co-host naast Jurgen van de Berg voor het nieuwe NOS Radio 1 journaal dat ‘vlotter’ en ‘meer van deze tijd’ moest worden. Een droombaan, zegt ze zelf. Dat ze er wel elke dag om 3:45 uur voor op moet neemt ze voor lief. En dat haar moeder via de radio moet horen dat ze van de trap gevallen is trouwens ook. Voor vrienden en familie blijft er niet altijd even veel tijd over, maar dat hoort er nou eenmaal bij. In december 2015 werd Brantsen door de Volkskrant uitgeroepen tot radiotalent van het jaar.

De avond wordt gepresenteerd door Lisette Wellens bestuurslid van Vrouw & Media.

Datum: Woensdag 11 mei 2016
Wat
: Vrouw & Media Lenteborrel ‘Radiovrouwen in beeld’
Waar: VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam
Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Kosten: € 12,50

Koop hier een kaartje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com