Verslag: Vrouw & Media-borrel: radiovrouwen in beeld

‘Video killed the radio star’ zongen The Buggles al in 1979. Het medium radio bestaat nog steeds, maar beeld wordt ook hier steeds belangrijker. Op de borrel van 11 mei zijn drie generaties radiovrouwen te gast: Amber Brantsen (NOS Radio 1 Journaal), Petra Grijzen (BNR Spitsuur) en de eerste vrouwelijke radio DJ van Veronica Tineke de Nooij (NPO Radio 5).

Nog geen week voor onze borrel schudde bizar nieuws de radiowereld op. Mattie Valk van Q-Music bleek niet de vader te zijn van de te vroeg geboren tweeling waar hij zo uitvoerig over berichtte. Hij bracht de buitenwereld ervan op de hoogte via een emotionele blog op de website van het radiostation. De gebeurtenis maakt nog eens duidelijk hoeveel meer radio-dj’s tegenwoordig in de spotlight staan. Letterlijk, want is er nog een station dat geen webcams gebruikt?

Tineke de Nooij is een van de drie gasten van deze lenteborrel. De radiokoningin laat fijntjes weten hoe anders het er vroeger wel niet aan toeging: “Persoonlijke verhalen delen deden we niet aan. In de jaren zestig zei je hoogstens dat je moeder jarig was.”

13220680_1028478550565213_1581582710633722254_o

Hoe anders gaat het er tegenwoordig aan toe. Bijvoorbeeld bij Amber Brantsen, ze vertelt: “Ik heb me altijd kunnen verschuilen onder de noemer ‘nieuwslezer’, dat was altijd vrij veilig. Het zijn de dj’s die de gekke dingen zeggen. Totdat Frank van der Lende van 3FM in de ether riep dat ik een relatie heb met Rachid Finge, ook nog eens een collega. Dat overviel me toen wel.’ Echt erop reageren heeft ze niet gedaan en de onverwachte actie had gelukkig geen gevolgen, maar ze realiseerde zich naar eigen zeggen wel ineens hoe zichtbaar ze was – zelfs op de radio.

Petra Grijzen van BNR is in de loop der jaren meer rekening gaan houden met haar privacy, vertelt ze. En die van anderen: zelf is ze terughoudend in het delen van verhalen over haar gezin.

13064731_1028478850565183_5548876869479205802_o

Opvallend is hoe de drie vrouwen ieder een generatie vertegenwoordigen. Over elk onderwerp dat wordt besproken houden de drie er eigen ideeën op na. Eén van de grote thema’s van de avond is de aanwezigheid van vrouwen op de radio. Tineke de Nooij, met haar glittersneakers sowieso de ster van de avond, is er fel over. Feministisch, kun je beter zeggen. Ze vindt dat vrouwen zich nog steeds moeten inzetten om de plek te krijgen die ze verdienen.

Amber is daar naar eigen zeggen niet zo mee bezig, maar Petra kan het best een beetje beamen: “Vanaf het moment dat je wordt geboren, word je als vrouw toch constant anders aangekeken en behandeld dan mannen. Bij BNR gaat het er wel tamelijk gelijk aan toe, maar je merkt het aan subtiele dingetjes.’ Ze vertelt dat ze een dag eerder politicus Hans van Baalen aan de telefoon had in de uitzending en
dat hij bij een moeilijke vraag haar begon te ‘mevrouwen’, een reactie die hij aan een man nooit gegeven had. Ze liet hem direct weten hoe denigrerend ze dat vond en vroeg hem de vraag gewoon te beantwoorden. Petra: ‘Kijk, ik ga er geen groot probleem van maken. Het heeft geen zin om steeds pissig te worden. Maar misschien kunnen we iets introduceren als de mevrouwen-index?” De zaal lacht en klapt.

13235218_1028478737231861_3202275196790883257_o

Een leven zonder radio kunnen de drie zich niet voorstellen. Tineke vertrekt iedere morgen zingend naar de studio om De Tinekeshow te maken, vertelt ze. “En ik houd niet van breien en ik kan niet tuineren, dus wat moet ik anders?” Petra: “Wat ik zo leuk vind aan radio is dat je heel dichtbij je luisteraars komt, of ze nu in de keuken bezig zijn of in de auto zitten. Het is heel intiem.” Al vraagt ze zich wel af hoe lang de FM nog bestaat en of podcasts niet de toekomst hebben.

Amber vertelt dat ze het enorm naar haar zin heeft bij het NOS Radio 1 Journaal en lekker haar vlieguren kan maken, maar dat ze geen idee heeft wat de toekomst voor haar in petto heeft. “Ik ben meer bezig met nieuws brengen en in welke vorm ik dat doe, dan met het medium waaróp. Wie weet maak ik ooit nog de overstap naar de tv.” Tineke laat haar moederlijk advies niet op zich wachten: “Kind, als ik je één ding mag zeggen: blijf zo lang mogelijk bij de radio. Op tv moet je zo sterk in je schoenen staan, je bent je privacy zó kwijt.”

13217542_1028478860565182_3754341707832244749_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com