Een jurk aan op tv? ‘Ik hoor het weken later nog’

Hoe word je succesvol in de journalistiek?  ‘Door heel hard te werken,’ roepen gasten Dionne Stax (NOS), Lamyae  Aharouay  (BNR)  en Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist Argos/ OneWorld)  in koor. Tijdens de nazomerborrel van Vrouw en Media vertellen deze drie jonge sterren over hun weg naar succes.

Kleine kanttekening vooraf:  succesvol vinden de gasten zichzelf ‘absoluut niet’.  En jong eigenlijk ook niet.

1d3b7223

 

Lamyae Aharouy (1990) en Sanne Terlingen  (1985) wilden zelfs helemaal niet de journalistiek in. Lamyae zag een carrière als lobbyist voor zich. En Sanne studeerde geschiedenis al vond ze dat wel heel droog.
Sanne begon haar carrière bij tijdschrift Break-Out, bij jawel: de naaktrubriek.  Haar stagebegeleider was er niet echt over te spreken. Vervolgens werd ze uitgeloot voor de master Journalistiek aan de UvA. Om zichzelf te bewijzen vertrok Sanne naar Ghana.

Ze kreeg landelijke bekendheid na haar publicaties over kindersekstoerisme. De hoofdrolspeler in deze grootschalige misbruikzaak sleepte haar voor de rechter. Sanne won de rechtszaak.  Het gaf haar een boost en een heerlijk gevoel: dit kon ze, hier moest ze mee verder gaan.1d3b7199


Yes-moment
Doorzettingsvermogen en keihard werken: het zijn  volgens de drie journalisten voorwaarden om succes te boeken in de journalistiek. En dan komt vroeg of laat een keer dat  heerlijke Yes, I can- moment. Dat moment voelde Dionne (1985) toen ze urenlang live moest tijdens de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dionne: “Na tien minuten in de studio dacht ik: ik heb het onder controle, ik kan dit. Zes uur lang heb ik daar gezeten. En hoe vreselijk heftig die gebeurtenis ook was, ik heb het beste uit mezelf gehaald.”

Dionne wist het altijd al: ze wilde de tv-journalistiek in. “Maar ik heb nooit een specifiek doel voor ogen gehad. Ik wilde al helemaal niet bekend worden.”

De oproep van de dames:  wie succesvol wil worden, doet niet alleen de leuke dingen, maar springt in het diepe. En dan is er maar één doel:  niet verzuipen, maar je kop boven water houden. Hard werken en doorzetten, luidt het advies.  En zoek de juiste mensen om je heen. Een klein bedrijf kan voordelen hebben. Voor je het weet, sta je al een radiouitzending te presenteren, weet Lamyae.

Onderzoeksjournalist Sanne, naar eigen zeggen een perfectionist, weet hoe lang je adem soms moet zijn:  “Verhalen die geen hype zijn, zijn soms lastig te slijten. Maar als ik ergens een verhaal in zie, wil ik het maken. Dan heb ik er vertrouwen in dat het goed komt.” Dat betekent ook dat ze ’s avonds laat thuis op de bank Duitse autopsierapporten zit te vertalen. “Overigens zie ik dat niet als werk,” benadrukt ze.1d3b7186

 

Dikke huid

Wie succesvol wil worden, moet ook een dikke huid hebben. Dionne Stax weet daar alles van. Heeft ze een jurk aan, dan ontvangt ze daar weken later nog commentaar op. “Je wilt niet weten wat er soms over je geschreven wordt. En ja, dan gaat het ook over je uiterlijk.  In het begin las ik alles op de twitters, maar daar ben ik al snel mee gestopt. Je krijgt een dikkere huid.”
En wie denkt dat het leven van een NOS-presentatrice een groot, warm bad is, heeft het mis. Ook Dionne staat regelmatig middenin de nacht op om de ochtendbulletins te presenteren. “Dat went nooit.” 

Hoe succesvol ook, er zijn altijd zorgen en angsten. Voor Sanne was een grote zorg dat ze haar eerdere succes niet kon evenaren. “Als je al vroeg een mooie prijs wint, zijn de verwachtingen hoog en denken mensen dat je alleen nog maar prijswinnende verhalen maakt.”  Voor Lamyae leefde de angst om domme vragen te stellen.

1d3b7169

 

Dionne heeft veel aan hoofdredacteur Marcel Gelauff en haar presentatiecoach. “Heel belangrijk: je moet nooit vergeten te genieten van je werk.”

Hoe hun toekomst eruit ziet? Het drietal houdt het liefst zo veel mogelijk opties open. Want focussen op één bepaald doel, kan je ook in de weg zitten, vindt Lamyae.  Dionne wil in ieder geval niet dertig jaar bij het Journaal zitten. Lamyae ziet zichzelf wel in de parlementaire verslaggeving in de toekomst. Of het nu in Hilversum, Den Haag of ergens diep in Afrika is: voor alle drie geldt dat ze mooie verhalen willen brengen. 

1d3b7339

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com