Blogs Petra Schouten

Petra Schouten is de mentee van Martine de Vente.

Zwemmen

‘Neem aan dat jij mentor bent, toch?’ sms’te een oud-collega naar aanleiding van mijn tweet over de aftrap van het mentorenprogrammavan Vrouw en Media in het NRC Café. ‘Je vlijt me, maar nee, ik ben nog lang niet uitgeleerd’, antwoordde ik. Ze reageerde oprecht verbaasd. Waarom zou ik me laten coachen? Ik ken weinig mensen met zoveel ‘pzazzz’, besloot ze. De Dikke van Dale kon me  niet helpen. Nog geen minuut nadat ik een vraagteken de ether in slingerde, bliepte mijn iPhone opnieuw. ‘Peper in je reet, gedreven, ambitie…Dat :)!’

Petra Schouten

Sinds september 2011 – het moment dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel – heb ik inderdaad veel bereikt. De doelen die ik destijds stelde, zijn allemaal behaald.

Ik overwon mijn journalistieke onzekerheid (ik leerde ‘het vak’ bij Yes, waar ik als ex-debiteurenbeheer het stokje overnam van de redactieassistent en na twee jaar, een avondstudie journalistiek en een fotografiecursus in hetzelfde diepe werd gegooid waarover Antoinnette Scheulderman vertelde tijdens de aftrap van het mentorenprogramma).

Ik reken mooie, ‘stevige’ titels tot mijn vaste opdrachtgevers en schrijf voor verschillende doelgroepen.

“Het verleden mag dan uitwijzen dat ik na elke sprong vanzelf bovendrijf, het diepe blijft doodeng.”

Ik verdien als zzp’er maandelijks minstens zoveel – vaak meer – dan in de periode dat ik redacteur was.

Ik publiceerde in oktober 2013 in mijn favoriete tijdschrift LINDA., een interview waar ik veel moeite voor moest doen en dat ik schreef zonder concrete opdracht.

En met de lancering van Makandra SU lifestyle, een lifestyle magazine voor Surinamers,  kon ik eind vorig jaar de laatste wens van mijn ‘bucketlist’ strepen.

‘En nu?’ stelde ik mezelf in januari de vraag. Ik presteer het best als ik mezelf blijf uitdagen, dus lag er vrij snel een nieuwe lijst. Ik wil Makandra online uitbreiden, bloggen en met een beetje mazzel op termijn geld verdienen met ons project. Natuurlijk wil ik ook bijzondere levensverhalen blijven optekenen, want dat is wat ik het allerliefst doe. Tot op de dag van vandaag ben ik niet afhankelijk van pitchen, maar dat kan – in een markt die op zijn gat ligt – natuurlijk snel veranderen. Ik wil me niet langer afhankelijk opstellen en zal actief op zoek moeten naar nieuwe opdrachtgevers. Maar hoe val je op in steeds vollere vijver die langzaam verdampt? Hoe vertaal je een idee naar een briljante invalshoek? En hoe breng je dit vervolgens onder de aandacht van een redactiechef. De keren dat ik het probeerde kreeg ik een automatische reply met de melding over een freelancerstop. Vragen die door mijn hoofd spoken, maar die ik, als éénpitter, aan niemand kan stellen. Maar als het goed is, komt daar aankomende dinsdag verandering in, want dan is mijn eerste ‘date’ met mentor Martine de Vente.

Ik voel me oprecht vereerd dat mijn motivatie voor Vrouw en Media reden was, om me aan ‘mijn’ nummer één te koppelen. Martine is ruim twintig jaar freelancer. Als haar mentee hoop ik echt meer te leren dan de spreekwoordelijke puntjes op de i. Ik ga ervan uit dat ze me pusht vaker uit mijn comfortzone te stappen. Het verleden mag dan uitwijzen dat ik na elke sprong vanzelf bovendrijf, het diepe blijft doodeng. Dat Martine deze zomer op de kant klaar staat met een groot badlaken, is een meer dan fijn vooruitzicht.

www.petraschouten.com

In de lift

Zondagochtend 18 mei. Ik zit in het vliegtuig en tik dit tweede blog voor Vrouw & Media. Een uurtje geleden, vlak voordat ik moest boarden, checkte ik nog even snel mijn iPhone en ‘pling’: een berichtje van bestuurslid Hanneke Keultjes. ‘Hoi Petra, Je bent het vast niet vergeten, maar ik hoop vandaag weer een blog van je te krijgen.’ Ai. Wel vergeten dus. Geen excuus, maar mijn hoofd loopt over de laatste tijd, ik heb het niet normaal zo druk met mooie opdrachten voor vaste opdrachtgevers. De komende drie dagen ben ik in Bordeaux, waar ik vanmiddag en morgen voor Zin de stad fotografeer en dinsdag een ‘local’ interview over haar favoriete adresje. Dus dan maar bloggen op een paar kilometer hoogte.

Goed, het mentorenprogramma. Wat ben ik blij dat ik die motivatiebrief schreef. En wat ben ik blij met coach Martine de Vente. Eind mei zien we elkaar weer, wederom op de Wallen, op steenworp afstand van haar kantoor. Onze derde date, ik kan niet wachten. Na elk ‘afspraakje’ bruis ik van de energie en naderhand ook van de ideeën.

Zat ik eind vorig jaar werk technisch gezien in een lichte dip, sinds ons kennismakingsgesprek ervaar ik een meer dan positieve flow. Liet ik eerst mijn kop even hangen – na Sanoma’s ‘bijltjesdag’ verloor ik twee opdrachtgevers en werd ik voor het eerst in mijn freelance bestaan een maand niet gebeld. Pak die telefoon zou je zeggen, maar op de een of andere manier werkte het nieuws over massaontslagen en tijdschriften die massaal verdwijnen verlammend. Ik had iemand nodig die me een schop onder mijn kont kon geven. Iemand zoals Martine. Mede dankzij de opbeurende gesprekken met mijn coach durf ik weer keihard te knallen. Kennelijk straal ik dat uit, want sindsdien zit ik in de lift.

“Onze derde date, ik kan niet wachten. Na elk ‘afspraakje’ bruis ik van de energie en naderhand ook van de ideeën.”

Zoals ik in mijn eerste blog schreef, ik wil me niet langer afhankelijk opstellen. Niet afwachten tot ik word gebeld door een opdrachtgever, maar ook zelf aan de bak. Helaas is pitchen niet mijn sterkste kant. Martine weet gelukkig wel hoe je een idee verkoopt. Ze geeft zelfs workshops over dit onderwerp. Daarover hadden we het drie weken geleden.

Met Martine’s tips en trucs ging ik aan de slag. Kort en krachtig beschreef ik het idee waar ik al een tijdje mee rondliep en leukte mijn verhaal op met een kleurige collage, want een foto zegt meer dan 1000 woorden. Vervolgens mailde ik de hoofdredacteur van een tijdschrift hoog bovenaan mijn verlanglijstje. Ik drukte op send en werd getrakteerd op een Out of office reply: ‘Ik ben een week afwezig. Heb je vragen, mail dan …’ Daar gaan we weer, dacht ik. Om vijf minuten later alsnog bericht te krijgen van de chef redactie: ‘Dag Petra, klinkt hartstikke leuk. Schrijf maar.’

Tweeënhalve maand geleden startte ik met drie doelen: ik wil Makandra SU lifestyle online uitbouwen. Gaan bloggen. En minimaal een nieuwe opdrachtgever aan mijn rijtje ‘bestaande’ toevoegen. Check, check, check! We zijn niet eens op de helft van het coachingstraject, dus dat belooft veel goeds. Martine heeft ook een ander zaadje geplant. Iets waarvan ik niet wist dat het kan, maar waar zij ervaring mee heeft. Een supergoed idee dat we tijdens de volgende date onder de loep gaan nemen. Maar daarover meer in mijn allerlaatste blog. Want nu moet ik Bordeaux verkennen.

Kaft erom en klaar

Als de dag van gisteren herinner ik de aftrap van het mentoren programma en nu zit het mentorenprogramma er voor driekwart op. Time flies when you’re having fun en leuk was het zeker, sparren met coach Martine de Vente. Wat onze gesprekken tot nu toe opleverde? Allereerst een enorme energyboost. Maakte ik me in januari af en toe zorgen over een terugloop in opdrachten, de laatste maanden werkte ik mezelf bijna over de kop, met als resultaat dat mijn omzet ten opzichte van het eerste kwartaal is verdriedubbeld. Toeval? Ik denk het niet.

Petra Schouten (klein)

In mijn motivatie stelde ik mezelf vier doelen: bloggen, pitchen, in elk geval één nieuwe opdrachtgever buiten Sanoma en Makandra SU lifestyle (online) uitbouwen.

Feit 1: www.petraschouten.wordpress.com

Feit 2: Na een korte workshop pitchen haalde ik dankzij Martine’s tips een nieuwe opdrachtgever binnen

“Lieve Martine, we zijn nog niet helemaal klaar, maar toch wil ik je alvast bedanken.”

Feit 3: http://makandra-lifestyle.blogspot.nl/

Feit 4: Zondag 28 september het eerste Makandra SU lifestyle Event bij Vereniging Ons Suriname in Amsterdam Oost.

Feit 5: Een stapel goed uitgewerkte pitches plus een lijst met geschikte media (plus naam en toenaam)

Feit 6: Ik ben aan het onderzoeken of ik de rubriek Baanbreker – die ik de afgelopen jaren mocht maken voor Zin – kan bundelen. Ruim dertig keer interviewde ik vijftigers over hun gedwongen of gewilde loopbaanswitch. Bijzondere verhalen, boordevol tips. ‘Kaft erom en klaar,’ grapte Martine over ‘het zaadje’ waarover ik schreef in mijn vorige blog. Zo simpel is het natuurlijk niet. Een beetje boek bevat 30.000 woorden, na 31 interviews zit ik net niet op de helft. Maar actueel is het onderwerp absoluut. Even Googlen op ‘solliciteren als 50-plusser’ en de zoekmachine levert 1.7 miljoen hits. Natuurlijk zijn er meer boeken over dit onderwerp geschreven, maar niet aan de hand van zoveel praktijkverhalen. Het laatste deel van het mentorenprogramma wil ik gebruiken om met Martine te brainstormen over de hoofdstukken die ik nog moet schrijven. Maar nu eerst vakantie.

Lieve Martine, we zijn nog niet helemaal klaar, maar toch wil ik je alvast bedanken. Voor de inspirerende gesprekken, je dacht – en denkt – mee over invalshoeken, over te benaderen opdrachtgevers, je helpt me zelfs aan geschikte cases. Je was het geld dubbel en dwars waard. Hopelijk hebben we nog een date of twee. Maar ook daarna zeg ik geen nee!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com