FAQ Mentoraat 2019

Kom ik wel in aanmerking voor het V&Mentoraat?

Alle vrouwelijke journalisten zijn welkom om mee te doen aan het V&Mentoraat, al is enige werkervaring in de journalistiek wel een vereiste. Verder maakt het niet uit wat je in de journalistiek doet en of je in vaste dienst bent of freelance werkt. Het belangrijkste is of er een goede match gemaakt kan worden tussen jou en de mentor. Dat hangt voor een groot deel van je vragen en je motivatie af.

Ik vind het lastig aan te geven waarin ik precies begeleid wil worden.

We vragen van een mentee een duidelijke hulpvraag en/of een duidelijke doelstelling om aan te werken met je mentor. Uit ervaring blijkt dat het lastig is om iemand te begeleiden die zelf niet goed weet op welk vlak zij hulp zoekt. Het hebben van een mentor gaat verder dan gezellig koffie drinken en praten over het vak. Het is daarom noodzakelijk dat je bij het aanmelden concrete doelstellingen formuleert. Dat helpt Vrouw & Media om de juiste match te maken en om alles uit het programma te halen. Deze doelstellingen kunnen uiteenlopen van beter leren schrijven/monteren/presenteren, tot een journalistieke carrièreswitch maken van geschreven pers naar RTV (of andersom) of beter worden op het gebied van leidinggeven en management. Een paar tips om voor jezelf helder te krijgen wat je wilt leren:

  • Neem eerst de lijst met mentoren door en kies de drie vrouwen die jij graag als mentor zou willen hebben: welke expertise hebben deze vrouwen die je zo aanspreekt? Daarin zit vaak al besloten wat je zou willen leren.
  • Bedenk dat het niet per se om één aspect hoeft te gaan. Je kunt best én begeleiding willen bij leidinggeven én bij het verder ontwikkelen van je online vaardigheden.
  • Stel jezelf de vraag: waar wil ik in de journalistiek zijn over een jaar? En, vervolgens: welke mentor heeft de expertise die daarbij aansluit.

In het aanmeldformulier staat dat ik drie mentoren moet kiezen door wie ik begeleid zou willen worden, maar ik wil me maar voor één mentor aanmelden.

Als je maar één mentor kiest, is de kans veel kleiner dat we een match voor je kunnen maken. Sommige mentoren zijn erg populair en we kunnen maar één deelnemer per mentor selecteren. Geef je meerdere mentoren aan, dan is de kans dus simpelweg groter dat je mee kunt doen aan ons programma. Onze mentoren kunnen je begeleiden op veel verschillende fronten, dus de kans is groot dat er meerdere mentoren zijn die je kunnen helpen jouw eigen leervragen.

Hoe maakt Stichting Vrouw & Media de match?

Meld je vóór 6 januari 2019 aan via deze link. We vragen naar je CV en een antwoord op een aantal vragen die gaan over je motivatie, je leervragen en je ambities. Stichting Vrouw & Media kiest uit de aanmeldingen de beste kandidaten en maakt optimale matches tussen mentees en mentoren. Rond half januari ontvang je per mail een bericht of je bent geselecteerd voor het V&Mentoraat 2019. Als er geen plekje meer is bij een van je drie favoriete mentoren, kijken wij, op basis van je motivatie en cv, of er een andere mentor geschikt zou kunnen zijn. Uiteraard nemen we vervolgens contact met je op om te bespreken of je ook door deze mentor begeleid zou willen worden.

Wat ga je doen?

Het V&Mentoraat duurt een half jaar en bestaat uit de volgende bijeenkomsten:

  • Voorbereidende sessie van mentees onderling (eind januari/begin februari)
  • Kick-off voor mentees en mentoren (februari)
  • Drie ontmoetingen tussen mentee en mentor, van minimaal anderhalf uur per stuk (samen in te plannen tussen februari en juni)
  • Intervisiebijeenkomsten voor mentees en mentoren onderling (april)
  • Afsluitende bijeenkomst (begin juli)

Ik wil graag meedoen, maar ik kan niet aanwezig zijn op alle bovenstaande momenten.

Je kunt niet alleen veel leren van je mentor, het contact tussen de deelnemende mentees is ook heel waardevol en kan je eveneens veel kennis opleveren en je netwerk uitbreiden. Het is daarom van groot belang dat bij de voorbereidende sessie en kick-off aanwezig bent. Ook de afsluiting is een mooi moment om met alle deelnemers terug te kijken op het V&Mentoraat. Alle bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam. We communiceren zo snel mogelijk alle data van de verschillende bijeenkomsten zodat je deze dan alvast in je agenda kan zetten. Weet je nu al zeker dat je echt niet aanwezig kan zijn op een van deze bijeenkomsten, laat het ons dan meteen weten bij je aanmelding.

Jullie vragen €400 voor het mentoraat, is dat niet een beetje veel?

Zie het als een op maat gemaakte cursus, gegeven door een van dé experts in de journalistiek. Het is bovendien een investering in je professionele netwerk. Er zijn er kortingsmogelijkheden. Zowel de NVJ als Auteursbond bieden aan hun leden te sponsoren voor het V&Mentoraat. Dat betekent dat je als lid van de NVJ of van de Auteursbond €150 korting kan krijgen. Dus dan betaal je dus nog maar €250 voor het hele traject. Voor zelfstandigen is de bijdrage aftrekbaar voor de belasting; journalisten in loondienst kunnen wellicht bij hun werkgever informeren over een tegemoetkoming (in het kader van scholing en/of persoonlijke ontwikkeling).

Aan wie betaal ik die €400 eigenlijk?

Van de €400 die je betaalt, gaat het grootste deel rechtstreeks naar je mentor. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat een mentor ook daadwerkelijk tijd en moeite steekt in haar mentee en daarmee voorkomen we dat het een vrijblijvend programma wordt. De rest van het bedrag gaat naar de Stichting Vrouw & Media, hiervan organiseren we de voorbereidende sessie voor mentees, de officiële aftrap, een tussentijdse intervisiebijeenkomst en de feestelijke afronding van het mentoraat, dit alles inclusief hapjes en drankjes.

Hoe zit het met de vertrouwelijkheid?

Uiteraard zijn alle onderwerpen die de mentee en de mentor bespreken strikt vertrouwelijk. Tijdens de aftrap van het programma, bespreken we de spelregels, en daarbij komt dit onderwerp ook aan bod.

Meer vragen?

Mail naar info@vrouwenmedia.com.