FAQ Mentoraat 2016

Kom ik wel in aanmerking voor het V&Mentoraat?

Iedereen is welkom om mee te doen aan het V&Mentoraat, al is enige werkervaring in de journalistiek wel een vereiste. Verder maakt het niet uit wat je in de journalistiek doet en of je in vaste dienst bent of freelance werkt. Het belangrijkste is of er een goede match gemaakt kan worden tussen jou en de mentor. Dat hangt voor een groot deel van je vragen en je motivatie af.

Ik vind het lastig aan te geven waarin ik precies begeleid wil worden.

We vragen van een mentee een duidelijke hulpvraag en/of een duidelijke doelstelling om aan te werken met je mentor. Uit ervaring blijkt dat het lastig is om iemand te begeleiden die zelf niet goed weet op welk vlak zij hulp zoekt. Het hebben van een mentor gaat verder dan gezellig koffie drinken en praten over het vak. Het is daarom noodzakelijk dat je bij het aanmelden concrete doelstellingen formuleert. Dat helpt Vrouw & Media om de juiste match te maken en om alles uit het programma te halen. Deze doelstellingen kunnen uiteenlopen van beter leren schrijven/monteren/presenteren, tot een journalistieke carrièreswitch maken van geschreven pers naar RTV (of andersom) of beter worden op het gebied van leidinggeven en management. Een paar tips om voor jezelf helder te krijgen wat je wilt leren:

  • Neem eerst de lijst met mentoren door en kies de drie vrouwen die jij graag als mentor zou willen hebben: welke expertise hebben deze vrouwen die je zo aanspreekt? Daarin zit vaak al besloten wat je zou willen leren.
  • Lees ter inspiratie de blogs van de deelnemende mentees uit 2015 eens door. Zo krijg je meer inzicht in het programma en je leest wat je zoal kan leren van een mentor.
  • Bedenk dat het niet per se om één aspect hoeft te gaan. Je kunt best én begeleiding willen bij leidinggeven én bij het verder ontwikkelen van je online vaardigheden.
  • Stel jezelf de vraag: waar wil ik in de journalistiek zijn over een jaar? En, vervolgens: welke mentor heeft de expertise die daarbij aansluit?

Hoe maakt Stichting Vrouw & Media de match?

Meld je vóór 19 september aan via deze link. We vragen naar je CV en een antwoord op een aantal vragen die gaan over je motivatie, je leervragen en je ambities. Geef daarbij je top drie aan van de mentoren van jouw voorkeur. Op basis van al deze informatie probeert het bestuur van Vrouw & Media de ideale match te maken. Als er geen plekje meer is bij een van je drie favoriete mentoren, kijken wij, op basis van je motivatie en cv, of er een andere mentor geschikt zou kunnen zijn. Uiteraard nemen we vervolgens contact met je op om  te bespreken of je ook door deze mentor begeleid zou willen worden.

Wat ga je doen?

Het traject duurt een half jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Voorbereidende sessie van mentees onderling (woensdagavond 19 oktober)
  • Kick-off voor mentees en mentoren (woensdagavond 16 november)
  • Drie ontmoetingen tussen mentee en mentor (samen in te plannen)
  • Bezoek aan een nieuwsorganisatie met de groep mentees (datum wordt later bepaald)
  • Afsluitende feestelijke bijeenkomst op internationale vrouwendag (woensdagavond 8 maart)

Ik wil graag meedoen, maar ik kan niet aanwezig zijn op bovenstaande data.

Je kunt niet alleen veel leren van je mentor, het contact tussen de deelnemende mentees is ook heel waardevol en kan je eveneens veel kennis opleveren en je netwerk uitbreiden. Het is daarom van groot belang dat je zowel op 19 oktober als op 16 november aanwezig bent.  Ook de afsluiting (8 maart) is een mooi moment om met alle deelnemers terug te kijken op het V&Mentoraat. Alle bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam (m.u.v. het bezoek aan een nieuwsorganisatie). Zet deze data  daarom voor de zekerheid alvast in je agenda zodat je erbij kunt zijn als we een match voor je hebben kunnen maken. Weet je nu al zeker dat je echt niet aanwezig kan zijn op een van deze bijeenkomsten, laat het ons dan weten bij je aanmelding.

Jullie vragen 350 euro voor het mentoraat, is dat niet een beetje veel?

Zie het als een op maat gemaakte cursus, gegeven door een van dé experts in de journalistiek. Het is bovendien een investering in je professionele netwerk. Er zijn er kortingsmogelijkheden: Zowel de NVJ als FLA bieden de mogelijkheid om tien leden te sponsoren voor dit traject. Dat betekent dat je als NVJ- of FLA-lid 150 euro korting kan krijgen. Dus dan betaal je € 200,- voor het hele traject. We kunnen helaas geen match garanderen, dus als je besluit om lid te worden van de NVJ of de FLA dan betekent dit niet dat je ook wordt toegelaten tot het programma. Voor zelfstandigen is de bijdrage aftrekbaar voor de belasting; journalisten in loondienst kunnen wellicht bij hun werkgever informeren over een tegemoetkoming (in het kader van persoonlijke ontwikkeling).

Aan wie betaal ik die 350 euro eigenlijk?

Van de 350 euro die je betaalt, gaat 300 euro rechtstreeks naar je mentor. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat een mentor ook daadwerkelijk tijd en moeite steekt in haar mentee en voorkomen dat het een vrijblijvend programma wordt. Van de overige 50 euro organiseert Stichting Vrouw & Media de voorbereidende sessie, de aftrap, het bezoek aan een nieuwsorganisatie en de afronding van het mentoraat, inclusief hapjes en drankjes.

Hoe zit het met de vertrouwelijkheid?

Uiteraard zijn alle onderwerpen die de mentee en de mentor bespreken strikt vertrouwelijk. Op 16 november, bij aanvang van het programma, bespreken we de spelregels, en daarbij komt dit onderwerp ook aan bod.

Meer vragen?

Mail naar info@vrouwenmedia.com.

Create a website or blog at WordPress.com