Mentor 2015: Kamilla Leupen

Kamilla Leupen

LeupenKamilla1

Functie: Chef verslaggeverij Het Parool

Geboortejaar: 1972

Woonplaats: Amsterdam

Kamilla Leupen is, met een medechef, verantwoordelijk voor een groot deel van de invulling van de nieuwskrant. Dat betekent elke dag nadenken en praten over nieuws, over welke onderwerpen belangrijk zijn en hoe die kunnen worden aangepakt. Dat begint ’s ochtends vroeg met overleg over de voorpagina en dat gaat de hele dag door. De verslaggeverij bestaat uit een kleine dertig mensen. “We praten met journalisten natuurlijk vooral over de inhoud, maar bijvoorbeeld ook over hoe zij zich ontwikkelen, over de problemen waar ze tegenaan lopen,” zegt Kamilla. “Daarnaast zie ik het als mijn taak dat de verslaggeverij zo veel mogelijk een eenheid is – en één met een goed humeur.”

Eén van de leukere dingen van haar werk vindt ze het begeleiden van de jongere, vaak vrouwelijke, verslaggevers. “Ik ben zelf lang verslaggever geweest en liep toen nogal eens tegen dingen aan die ik vaak niet met mijn chefs besprak. Toen ik chef werd, merkte ik hoe prettig sommige verslaggevers het vinden als ze ook hun onzekerheden kunnen laten zien, zonder dat dit wellicht als een teken van zwakte wordt opgevat. Ik denk dat de journalistiek een moeilijk vak is, dat je echt moet leren, en dat soms ook persoonlijk dichtbij komt. Doordat ik inmiddels wat ervaring heb, en ouder ben, merk ik dat ik jongere verslaggevers daar soms bij kan helpen. Dit programma is een uitgelezen manier om het ook eens buiten de redactie te proberen.”

Wat kan een mentee van Kamilla verwachten? “In elk geval dat ik me aan mijn beloftes houd. Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en ik zal directe vragen stellen, om helder te krijgen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Ik gebruik niet zelden mijn eigen worstelingen (en fouten) om iets duidelijk te maken. Ik geloof in gesprekken face to face – dat werkt volgens mij altijd het beste.” Ook van een mentee verwacht ze dat ze zich aan afspraken houdt, eerlijk en duidelijk is. “En dat ze aan de bel trekt als er iets aan de hand is.” En het moet ook leuk blijven: “Een flinke dosis optimisme en humor vind ik onontbeerlijk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com