Leidinggeven

Niet bang om de verantwoordelijkheid te nemen? Of wil je juist die stap omhoog zetten, maar weet je nog niet zo goed hoe? Bij deze mentoren kun je terecht voor alle vragen over leidinggeven. Het zijn niet de minsten, en hieronder vind je ze in alfabetische volgorde. Scroll dus vooral naar beneden!

Mireille Derks

Derksmireille

Functie: Chef Online RTL Nieuws

Geboortejaar: 1969

Woonplaats: Utrecht

Competenties: online, leidinggeven

Mireille Derks begon als verslaggever bij een regionaal dagblad, maar koos al snel voor internet. Ze was onder andere hoofdredacteur bij Zibb.nl en uitgever van de digitale restaurantgids Special Bite. Sinds 2010 staat Mireille aan het hoofd van de internetredactie van RTL Nieuws en daar is ze verantwoordelijk voor de redactie en de inhoud van de site en apps. Wat Mireille het leukste vindt aan haar werk? “De veranderingen die continu aan de orde zijn. Journalistiek en technisch. Samen met een redactie werken aan de beste formule en toon, en het maken van nieuwe sites en apps. Want als er ergens geen gebrek is aan kritiek en ideeën, dan is het wel op redacties. Dat maakt leidinggeven aan een team redacteuren enorm leuk, en tegelijkertijd enorm moeilijk. Journalisten laten zich niet zomaar iets vertellen.”

Mireille deelt graag haar kennis, ervaring en netwerk op het gebied van internet en leidinggeven. Een mentee kan rekenen op haar oneindige steun om de doelen te realiseren. Van haar kant verwacht ze inzet, lol en het vermogen om doelen te formuleren. “Dat laatste kunnen we vanzelfsprekend ook samen doen.” In 2014 was Mireille ook al mentor; het leukste eraan vond ze dat mentee en mentor ook heel veel van elkaar kunnen leren.

Marcella Breedeveld

breedeveldmarcella

Functie: Plaatsvervangend hoofdredacteur NRC

Geboortejaar: 1965

Woonplaats: Rotterdam

Competenties: leidinggeven, dagbladen, nieuws

“Vrouwen in de journalistiek moeten ook de verantwoordelijkheid durven te nemen voor leidinggevende functies.” Was getekend: Marcella Breedeveld. Daarvan is de plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Media heilig overtuigd. Het is niet voor niets dat ze zelf ook de daad bij het woord heeft gevoegd.

Ze is sinds 2007 verantwoordelijk voor budgetbeheer en personeelsbeleid en nieuwe projecten. Dat betekent dus is niet alleen NRC Handelsblad en nrc.next. Nee, Marcella is ook verantwoordelijk voor het (ver)nieuwe(de) online economieplatform NRC Q en de Rotterdambijlage.

Marcella weet door haar ervaring als redacteur en leidinggevende, onder andere als chef binnenland, wat de wensen van kranten zijn en helpt je daar graag mee verder. “Het is zo leuk om met mensen te praten over hun toekomstdromen, hun verwachtingen en het beeld wat ze van zichzelf en de buitenwereld hebben.” Voor een mentee die journalistiek gretig is – met een gezonde dosis nieuwsgierigheid – die ook best de stap naar leidinggeven wil of gaat maken, is Marcella de ideale gesprekspartner. “Ik verdiep me graag in de persoonlijke en professionele kwaliteiten van mensen.”

Giselle van Cann

CannvanGiselle

Geboortejaar: 1966

Woonplaats: Amsterdam

Functie: plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws

Competenties: leidinggeven, televisie, nieuws

Giselle van Cann is plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws. Daarvoor was ze bij dezelfde redactie adjunct-hoofdredacteur. Giselle is medeverantwoordelijk voor de redactionele koers van programma’s als het NOS Journaal, NOS Radio 1 Journaal, Online, Teletekst, Jeugdjournaal en Met het oog op morgen. Voor haar overstap naar de NOS werkte zij bij Het Financieele Dagblad, als adjunct-hoofdredacteur. In 2014 had ze als mentor ook al twee journalisten onder haar hoede. Giselle is de ideale mentor als je je wilt ontwikkelen als tv-journalist of als leidinggevende.

Wilma Haan

haanwilma

Functie: Adjunct-hoofdredacteur Nu.nl

Geboortejaar: 1982

Woonplaats: Amsterdam

Competenties: online, leidinggeven, nieuws

Voor deze adjunct-hoofdredacteur van de grootste nieuwssite van Nederland is praten over ‘Het Vak’ één van haar hobby’s. Dat is voor Wilma Haan dan ook een goede reden om mee te doen met het Mentorenprogramma. Met haar kun je honderduit praten over internetjournalistiek: hoe bedrijf je goede en mooie journalistiek op dat supersnelle en interactieve medium? Hoe maak je snel de juiste keuzes bij breaking news? Als adjunct-hoofdredacteur heeft ze daarnaast verstand van het runnen van een redactie: “Ik geef leiding aan onze nieuwsredactie, ik bewaak het format, onderhoud contacten met freelancers en externe partijen en werk samen met de hoofdredacteur aan de voortdurende ontwikkeling van Nu.nl.” Laten we overigens niet vergeten te melden dat Wilma ook nog bestuurslid is van de NVJ. Van een mentee verwacht ze een duidelijke doelstelling of een specifieke (hulp)vraag, inclusief een gezonde dosis enthousiasme – en wat Wilma betreft vinden die gesprekken het liefst plaats onder het genot van een lekker biertje, een van haar andere hobby’s.

Dominique Haijtema

haijtemadominique

Functie: Hoofdredacteur Management Team

Geboortejaar: 1973

Woonplaats: Noordwijk aan Zee

Competenties: tijdschrift, leidinggeven, boeken schrijven

Dominique Haijtema had zelf ook best graag een mentor gehad, stiekem. En dus lijkt het de hoofdredacteur van Management Team leuk om ervaringen te kunnen delen met jong talent, want: ‘daar leer ik zelf ook van’.  Dominique stuurt een team van schrijvers, vormgevers en fotografen aan die negen keer per jaar het tijdschrift maken – en de site bijhouden – en daarnaast is ze verantwoordelijk voor evenementen en masterclasses. En dan geeft ze ook nog les op de Academie voor Management. Ze werkte eerder als freelance journalist (Quest, Psychologie, Ode), als verslaggever voor Het Parool en Die Welt in Berlijn, publiceerde in Het Financieele Dagblad, en schreef en passant vijf managementboeken én een roman. Wat je kunt verwachten als mentee? Oprechte interesse en steun. Zolang jij als mentee maar nieuwsgierig bent – en over een beetje vakmanschap beschikt.

Margot Jamnisek

JamnisekMargotFunctie: chef redactie LINDA. Magazine

Geboortejaar: 28-09-1959

Woonplaats: Haarlem

Competenties: leidinggeven, tijdschrift

Margot Jamnisek is chef redactie van één van de meest succesvolle bladen uit de Nederlandse tijdschriftengeschiedenis: LINDA. En dat betekent dat ze tot het moment dat het nummer naar de drukker gaat, alles regelt ‘wat tekstueel nodig is om LINDA. te maken wat het is’: ideeën uitzetten, beoordelen van teksten en vormgeving, coverteksten maken, het dagelijks contact met Jildou van der Bijl en Linda de Mol. Oh, en de redactie gemotiveerd en gelukkig houden. Ondanks die enorm drukke baan maakt ze tijd vrij voor mentees, want ze deelt graag kennis en ervaring. Ze hoopt op een mentee met talent, inzet, doorzettingsvermogen en zelfrelativering. Wat ze belooft: “Strenge doch rechtvaardige feedback. Mooie verhalen en zelfinzicht.”

Cécile Koekkoek

koekkoekcecileFunctie: Hoofdredacteur (en columnist) VARAgids

Geboortejaar: 27 juni 1972

Woonplaats: Amsterdam

Competenties: leidinggeven, tijdschrift, acquisitie

Dit Mentorenprogramma werkt twee kanten op, zegt Cécile Koekkoek, hoofdredacteur van de VARAgids. Niet alleen de mentee leert ervan, ook de mentor. “Al pratende over je werkzaamheden leer je vanzelf weer bij. Bovendien kom ik op deze manier in contact met een nieuwe generatie journalisten: hoe kijken zij aan tegen de journalistiek? Hoe lezen zij? Hoe vergaren zij kennis?”

Cécile geeft leiding aan een redactie van tien man en stuurt freelancers aan. Verder is ze voortdurend bezig met het bewaken en aanscherpen van de redactionele formule, het onderhouden en uitbreiden van haar netwerk en het uitdragen van het merk VARAgids. Ook schrijft ze wekelijks een sportcolumn. “Inmiddels heb ik veel ervaring als leidinggevende,” zegt Cécile. “Maar ik weet ook waar je als freelancer op moet letten als je een idee pitcht. Hoe je je onderscheidt van de moordende concurrentie. Ik heb een zeer uitgebreid medianetwerk waar ik namens de mentee een beroep op kan doen.” Wat ze van een mentee verwacht? “Interesse en ambitie. Een open vizier en vooral: zelfreflectie en de wil om beter te worden.”

Kamilla Leupen

LeupenKamilla1

Functie: Chef verslaggeverij Het Parool

Geboortejaar: 1972

Woonplaats: Amsterdam

Competenties: leidinggeven, dagblad, nieuws

Kamilla Leupen is, met een medechef, verantwoordelijk voor een groot deel van de invulling van de nieuwskrant. Dat betekent elke dag nadenken en praten over nieuws, over welke onderwerpen belangrijk zijn en hoe die kunnen worden aangepakt. Dat begint ’s ochtends vroeg met overleg over de voorpagina en dat gaat de hele dag door. De verslaggeverij bestaat uit een kleine dertig mensen. “We praten met journalisten natuurlijk vooral over de inhoud, maar bijvoorbeeld ook over hoe zij zich ontwikkelen, over de problemen waar ze tegenaan lopen,” zegt Kamilla. “Daarnaast zie ik het als mijn taak dat de verslaggeverij zo veel mogelijk een eenheid is – en één met een goed humeur.”

Eén van de leukere dingen van haar werk vindt ze het begeleiden van de jongere, vaak vrouwelijke, verslaggevers. “Ik ben zelf lang verslaggever geweest en liep toen nogal eens tegen dingen aan die ik vaak niet met mijn chefs besprak. Toen ik chef werd, merkte ik hoe prettig sommige verslaggevers het vinden als ze ook hun onzekerheden kunnen laten zien, zonder dat dit wellicht als een teken van zwakte wordt opgevat. Ik denk dat de journalistiek een moeilijk vak is, dat je echt moet leren, en dat soms ook persoonlijk dichtbij komt. Doordat ik inmiddels wat ervaring heb, en ouder ben, merk ik dat ik jongere verslaggevers daar soms bij kan helpen. Dit programma is een uitgelezen manier om het ook eens buiten de redactie te proberen.”

Wat kan een mentee van Kamilla verwachten? “In elk geval dat ik me aan mijn beloftes houd. Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en ik zal directe vragen stellen, om helder te krijgen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Ik gebruik niet zelden mijn eigen worstelingen (en fouten) om iets duidelijk te maken. Ik geloof in gesprekken face to face – dat werkt volgens mij altijd het beste.” Ook van een mentee verwacht ze dat ze zich aan afspraken houdt, eerlijk en duidelijk is. “En dat ze aan de bel trekt als er iets aan de hand is.” En het moet ook leuk blijven: “Een flinke dosis optimisme en humor vind ik onontbeerlijk.”

Willemijn Maas

MaasWillemijn
Functie: consultant, interimmanager op het gebied van (media)innovatie en verandermanagement

Geboortejaar: 1959

Woonplaats: Amsterdam

Competenties: leidinggeven, innovatie, het roer om

Willemijn Maas was van 2006 tot 2014 de grote baas van de AVRO in de functie van algemeen directeur. Dit was haar kennismaking met de mediawereld; daarvoor was zij directeur en docent in het HBO. Onder haar leiding bij de omroep kwam de samenwerking tussen AT5, Parool, RTV-NH en de AVRO tot stand en ook het ledengebouw van de AVROTROS, VondelCS, hebben we aan Willemijn te danken. Nu werkt ze als consultant en interimmanager. “Ik ben zelf geen programmamaker of journalist,” benadrukt Willemijn. In haar huidige functie zet zij haar leidinggevende ervaring in om CEO’s te begeleiden, de meeste opdrachtgevers komen uit de media. Verandermanagement en innovatie vindt zij het meest interessant. Willemijn kan vrouwen begeleiden met leidinggevende ambities. Als mentor is ze enthousiast en betrokken en ze geeft graag al haar ervaring door. Van mentees verwacht ze inzet, een proactieve houding en dezelfde betrokkenheid als die ze zelf heeft.

Ilse Openneer

OpenneerIlseFunctie: Eindredacteur RTL Nieuws Half Acht

Geboortejaar: 1974

Woonplaats: Oosterhout (NB)

Competenties: leidinggeven, televisie, nieuws

Een open journalistieke houding, ambitie en willen groeien als (televisie)journalist, dat verwacht eindredacteur Ilse Openneer van het RTL Nieuws van haar mentee. Zelf is ze sinds 2007 eindredacteur van het vlaggenschip van RTL Nieuws, het Half Acht Nieuws. Eindredactie noemt Ilse ‘het beste van twee werelden, want ik breng journalistiek en televisie bij elkaar’. Ilse maakt daarbij redactionele keuzes, stuurt op journalistieke inhoud en vernieuwende vormen.

Eerder was Ilse vijf jaar lang plaatsvervangend chef Nieuwsdienst bij hetzelfde RTL Nieuws. Daar gaf ze leiding aan redacteuren en verslaggevers en coördineerde ze het dagelijkse nieuws. “De dynamiek van de nieuwsredactie, dat vind ik leuk. Want, hoe ga je daarmee om en hoe behaal je je doel?” Dat is waar Ilse haar mentee in kan bijstaan en veel over kan leren. Maar daar verwacht ze van de mentee wel passie en nieuwsgierigheid voor terug. Aan enthousiasme bij Ilse ligt het in elk geval niet: “Ik heb er zin in!”

Rennie Rijpma

rijpmarennie

Functie: chef nieuwsredactie Algemeen Dagblad

Geboortejaar: 1971

Woonplaats: Amsterdam

Competenties: leidinggeven, dagblad, nieuws

Welke verslaggever gaat waarmee aan de slag, wat wordt de insteek bij onderwerpen en hoe willen we het in de krant presenteren? Rennie Rijpma is één van de mensen die dat bij het Algemeen Dagblad elke dag bepalen om zo de krant van die dag zo goed mogelijk te maken. En is ze een keertje minder tevreden, dan is er de volgende dag gewoon een nieuwe kans.

Denk jij erover om een stap te maken waardoor je collega’s gaat aansturen? Rennie helpt je graag. “Dat ik ooit ben gaan leidinggeven, is te danken aan een vrouw in mijn toenmalige hoofdredactie. Zij zag kwaliteiten in mij die ik nog moest ontdekken. Bij alle twijfels die bij zo’n overstap horen en die ik ook daadwerkelijk had, bleef haar vertrouwen recht overeind. Ik gun iedere beginnende leidinggevende zo’n coach en zou die rol graag vervullen.”

Of het nu gaat over de balans tussen het dagelijks werk en verder vooruitkijken of over de verwachtingen van jou, jouw leidinggevenden en degenen aan wie jij leiding geeft: “Ik help om orde te scheppen in de brij aan alles wat op je afkomt als je nog niet lang leidinggeeft en bepaal met jou waar je focus moet liggen.”

Haar mentee moet wel willen en lef hebben, want dát vereist leidinggeven: lef. “Je moet niet bang zijn om iets anders te doen dan je gewend bent.”

Phaedra Werkhoven

werkhovenphaedraFunctie: Hoofdredacteur Fabulous Mama en J/M

Geboortejaar: 1971

Woonplaats: Brummen

Competenties: tijdschrift, leidinggeven, loopbaanbegeleiding

De kans is groot dat je deze mentor al van Twitter kent, want daar heeft @phaedrajanine een trouwe schare volgers – bijna 6500. Deze hoofdredacteur van niet één, maar twee bladen werkte eerder al voor Carp, de Volkskrant en Volkskrant Magazine en Marie Claire en sinds 2008 runt ze Fabulous Mama. Ze begon in 2013 nog met de site hoevrouwendenken.nl, kreeg in januari de titel J/M onder haar hoede, die ze prompt restylede en een nieuw gezicht gaf. Het is ‘altijd leuk om anderen verder te helpen’, vindt deze mentor, en een mentee kan verwachten dat ze helpt bij ‘bladformules, online kwesties, carrierevragen – anything’. Wat ze van mentees verwacht? Dat is lekker kort en krachtig. “Ambitie.”

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com