MENTORENPROGRAMMA 2022-2023

DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN

Het mentorenprogramma gaat weer van start en we hebben weer 20 top-mentoren bereid gevonden om mee te doen! Sinds 2014 organiseert Vrouw&Media dit programma, met veel succesverhalen als gevolg. Meedoen? Dat kan!

Op deze pagina vind je alle mentoren van 2022. Radio, online, leidinggevend of makend, voor ieder wat wils. Het programma duurt een half jaar, waarin je meerdere één-op-éénafspraken hebt met je mentor en ook wordt uitgenodigd voor de groepsbijeenkomsten. Voor een complete uitleg kan je terecht op deze informatiepagina.

DE MENTOREN


Saïda Maggé – presentator

Saïda Maggé is sinds november 2019 één van de gezichten van het NOS Journaal. Daarvoor werkte ze voor het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1. In de dagelijkse rubriek ‘De Bus’ voerde ze door heel Nederland gesprekken met mensen over actuele onderwerpen. Het werk bij de radio combineerde ze met een functie bij Nieuwsuur als invalpresentator. Saïda begon haar journalistieke carrière bij AT5. Ze was daar jarenlang presentator, verslaggever en redacteur.

Saïda weet veel van: presenteren, interviewen, het bedenken, voorbereiden, maken van tv-reportages en het schrijven van teksten voor radio en televisie. Ze kan je helpen met: bovenstaande en meedenken over welke kant je op wilt. Ze is als mentor enthousiast en empatisch, maar verwacht van de mentee: enthousiasme, toewijding en ambitie. 


Marieke Bakker – chef nieuws

Marieke Bakker werkt bij de NOS in verschillende functies op eindredactie- en chefsniveau. Geeft op dit moment leiding aan een groot project van de NOS en het ministerie van OCW om de lokale journalistiek te versterken. Was hiervoor chef van NOS.nl en adjunct-hoofdredacteur van Omroep Gelderland.
 
Marieke weet veel van leidinggeven, zowel op de redactievloer als op strategisch niveau. Ze kan jou als beginnend leidinggevende helpen bij aanpassingen in format- en werkwijze, verandermanagement en je persoonlijke ontwikkeling als journalistiek leider. Marieke weet veel van de aanpak en uitvoer van projecten in een journalistieke omgeving en is als mentor een creatieve en betrokken coach. Dit wordt haar vierde editie.


Rosanne Kropman – freelance journalist

Rosanne Kropman is inmiddels tien jaar freelancer; in die tijd werkte ze als auteur onder andere voor de Volkskrant, Trouw, Het Parool en Vrij Nederland, als researcher onder andere voor The New York Times, NPR en Die Zeit en als eindredacteur bij De Correspondent. Veel? Ja en nee. Een succesvolle freelancer heeft een diverse portefeuille nodig, wat niet wil zeggen dat je de verdieping moet missen. Op dit moment werkt ze vooral als onderzoeksjournalist voor Follow the Money en aan een boek en een serie krantenartikelen over vernietigingskamp Sobibor.  

Rosanne weet veel van de balanceeract tussen pieken, plezier en prestige en het organiseren van grote journalistieke producties. Ze kan je helpen bij het killen van je darlings (zowel in tekst als in opdrachtgevers) en het over de eindstreep trekken van de verhalen waar je vertrouwen in hebt. Ze is als mentor geduldig en duidelijk, maar verwacht van haar mentee: doorzettingsvermogen.


Vera Spaans – eindredacteur en docent

Vera Spaans is journalist, eindredacteur en docent aan de UvA-master journalistiek. Na een lange carrière bij Het Parool nam ze ontslag om een boek te schrijven, Te laat – waarom je nooit zomaar te vroeg en te laat bent, dat eind 2020 verscheen. Sindsdien maakt ze veel persoonlijke interviews, werkt ze als ghostwriter en (eind)redacteur en geeft ze les. Ze is onderdeel van freelancerscollectief Bureau Wibaut en helpt je graag bij het zetten van een volgende stap in je journalistieke loopbaan.  

Wat je van Vera kunt leren: hoe je goed verhaal beter maakt, hoe je van een vaag idee een concreet plan of misschien zelfs boek maakt en hoe je een gezonde freelancepraktijk opbouwt.


Berendien Tetelepta – verslaggever en podcastmaker

Berendien Tetelepta begon veertien jaar geleden bij de Gelderlander als camerajournalist. Het schrijven kwam later, net als radio en podcast maken. Na een onderzoeksjaar bij het Algemeen Dagblad en het maken van twee podcastseries stort ze zich nu op binnenlands nieuws bij het Nederlands Dagblad. Iets lezen of luisteren van haar hand? Dat kan via onderstaande linkjes:
De moord op de duivenmelker
Biblebelt
Kleding uit Oeigoerse concentratiekampen in Nederlandse winkels

Onderwerpen waar  Berendien specifiek kennis over heeft zijn het nieuws herkennen en vinden. Ze is goed in onderzoeksjournalistiek en het maken van verhalende podcasts.


Linelle Deunk – fotograaf

Linelle Deunk is na een eerdere loopbaan als bewegingswetenschapper/epidemioloog en een opleiding fotografie aan de Fotoacademie in 2010 begonnen als fotograaf. Zij werkt voornamelijk als portret- en documentaire fotograaf voor veel verschillende media zoals  o.a. De Volkskrant, Psychologie Magazine, Humanistisch Verbond, Knack, Nationale Opera & Ballet en  televisieprogramma’s. Daarnaast werkt zij aan eigen projecten, waarbij meestal de positie van jongeren centraal staat. 

Linelle kan een beginnend fotograaf helpen met het maken van een plan van aanpak. De omstandigheden naar jouw idee te zetten en een pro-actieve houding te hebben ten aanzien van je werk.



Gulsah

Gulsah Ercetin – senior redacteur

Gulsah Ercetin werkt bij de NOS, meer dan 12 jaar maakt ze als redacteur en als maker nieuwsverhalen. Als tv-verwerker op de buitenlandredactie heeft ze ruime ervaring opgedaan in het maken en monteren van tv-items. Daarnaast schrijft en maakt ze buitenlandverhalen voor online. In 2018/2019 heeft ze gewerkt op de Haagse redactie als politiek verslaggever. Ook schuift ze als Turkije-specialist wel eens aan bij radioprogramma’s om te praten over de ontwikkelingen in Turkije.

Gulsah kan je helpen bij het maken van buitenlandverhalen voor tv en online. Ze weet alles over het researchen van deze verhalen en het werken als specialist op een buitenlandredactie.


Chanelva Rier – programma-leider

Chanelva Rier werkt al ruim 10 jaar voor het jongerenmerk NPO FunX. Ze is daar ooit gestart als stagiair en heeft zich weten op te werken tot adjunct-programmaleider. De programmaleiding is eindverantwoordelijk voor alle content op de verschillende FunX-kanalen zowel on air als ook online. Ze heeft dus de nodige ervaring in het maken van aanspreekbare content voor de unieke doelgroep die FunX aanspreekt (jong, stads en divers). Maar ook ervaring in het aansturen van kleine tot grote redactieteams. 

Chanelva weet veel over het aanspreken van jongeren door middel van inhoudelijke en maatschappelijke content, op de radio en online.  Ze kan je helpen bij het uitstippelen van  een persoonlijk groeipad als maker, maar ook als beginnend leidinggevende. Chanelva is als mentor betrokken, eerlijk en doelgericht. Van haar mentee verwacht ze enthousiasme, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid.



Jantien Niemeijer – eindredacteur

Jantien Niemeijer is eindredacteur van het RTL Nieuws. Daar bepaalt ze dagelijks wat de belangrijkste nieuwsverhalen zijn en hoe die verteld moeten worden. Ze is een generalist geworden, maar werkte hiervoor bij RTLZ en op de buitenlandredactie. Bij breaking nieuws begint haar hart sneller te kloppen en dus zit ze vaak achter de knoppen bij grote nieuwsgebeurtenissen en marathonuitzendingen.   

Jantien weet veel over de nieuwskeuzes die iedere dag gemaakt worden en wat er dus voor nodig is om een verhaal gepubliceerd te krijgen. Ze kan je helpen met storytelling. Alles kan een goed verhaal zijn, als je het maar goed vertelt. In beeld, audio of tekst. Zelf werd zij op vrij jonge leeftijd eindredacteur, omdat dat is wat ze kan en leuk vindt. Ze kan je dus helpen zoeken naar waar jouw interesses en talenten liggen. De journalistiek is een heel breed vak en je hoeft niet alles te kunnen om succesvol te zijn. Jantien verwacht van haar mentee vooral nieuwsgierigheid en enthousiasme.


Floor Bremer – politiek verslaggever

Floor Bremer is politiek verslaggever bij het RTL Nieuws. Ook schuift ze regelmatig aan als duider bij talkshows als Jinek en Beau. Voordat ze zich ging verdiepen in Den Haag werkte ze als algemeen nieuwsverslaggever en daarvoor woonde ze vier jaar in New York als freelance journalist voor onder andere Eenvandaag, Radio 1 en HP de Tijd. Ze valt onder andere op door haar scherpe interviews. De rode draad door haar werk is haar liefde voor het vertellen van verhalen. En ze hoopt op een kruisbestuiving tijdens het mentortraject, waarbij ze hopelijk zelf ook nog wat opsteekt. 

Floor weet hoe je een shitload aan informatie in saaie ambtenarentaal tot een goed toegankelijk nieuwsitem omvormt. Hoe je ervoor zorgt dat je reportage onthouden wordt. En hoe je mensen interviewt die getraind zijn om vooral en alleen hun eigen boodschap te vertellen. Ook kan ze je helpen bij het vertalen van Haagse politiek naar de samenleving.



Eveline Rethmeier – verslaggever

Eveline Rethmeier werkt als journalist afwisselend voor EenVandaag en Follow the Money, na jaren als correspondent Zuid-Europa te hebben gewerkt. Ze vertelt haar verhalen via video (televisie), tekst en radio. Buitenland heeft haar grootste fascinatie. Verre verhalen dichtbij brengen, door persoonlijke verhalen te vinden die voor grotere ontwikkelingen staan. Haar hart gaat sneller kloppen van nieuws, en de adrenaline die bij live verslaggeving hoort, het liefst in het buitenland omdat het gepaard gaat met extra uitdagingen.  

Eveline weet hoe je een succesvol buitenlandjournalist wordt en hoe je ingewikkelde verhalen op een toegankelijke en boeiende manier vertelt. Ze kan je helpen bij het opzetten van een pitch voor verschillende opdrachtgevers, en het opbouwen van een freelancepraktijk. 


Liesbeth Staats – radiopresentator en schrijver

Liesbeth Staats is een ervaren journalist, presentator en programmamaker. Sinds haar eerste stage bij de Amsterdamse omroep AT5 werkte ze achtereenvolgens als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal, Eenvandaag (AVROTROS) en Brandpunt (KRONCRV). Ze maakte de documentaireseries De baby-industrie (2018) en Waarom Werken Vrouwen Niet? (2021) en als radiopresentator werkte ze voor Nooit Meer Slapen (VPRO, NPO radio1) en De Ochtend van 4 (KRO NCRV, NPO radio4). Op dit moment presenteert ze The Daily Move op BNR Nieuwsradio, maandag t/m donderdag van 1600-1830u.

Liesbeth weet veel van de werkwijze van radio- en tv-redacties en van structuren binnen de omroepen. Ze kan je wegwijs maken in dit deel van het medialandschap. Ze wil je helpen bij het formuleren van je ambities, het maken loopbaankeuzes, en het opbouwen van een netwerk. Liesbeth is een enthousiasmerende mentor, die hoopt de liefde voor dit vak op je over te brengen.



Angelique Kunst – onderzoeksjournalist

Angelique Kunst is onderzoeksjournalist en economieredacteur bij dagblad Tubantia, onderdeel van DPG Media. Ze doet veel onderzoek naar misbruik van zorggeld door malafide ondernemers en werd vooral bekend door haar onderzoek in de zaak-Sanderink, over de Twentse multimiljonair en ondernemer Gerard Sanderink die in handen viel van cybercharlatan Rian van Rijbroek. Over deze zaak schreef ze meer dan honderd artikelen en het boek ‘Er is er hier maar één de baas!’ In aanvulling hierop maakte ze de podcast ‘Inde ban van Rian’.

Angelique weet veel van onderzoek in financiële en juridische bronnen. Ze kan je leren een verhaal zo te schrijven dat mensen het in één ruk uitlezen, ongeacht het onderwerp. Ze is als mentor coachend, vertelt je niet hoe het moet, maar laat het je zelf ontdekken.


Rennie Rijpma – hoofdredacteur

Rennie Rijpma is sinds juli 2021 algemeen hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Ze is de eerste vrouw die aan het hoofd kwam te staan van het nieuwsmerk AD. Rijpma begon als verslaggever voor het ANP in Friesland en werkte daarna vanuit Amsterdam. Sinds 2012 werkt ze bij het AD waar ze als nieuwschef eerst verantwoordelijk was voor het maken van de krant en daarna haar focus verlegde naar de digitale groei van het AD.
Rennie kan helpen bij digitale ontwikkeling; hoe krijg je een organisatie mee in een nieuwe koers. Ze kan je leren leidinggeven in een journalistieke organisatie en jezelf te blijven als heel veel mensen iets van je willen.



Elif Isitman – presentator en politiek verslaggever

Elif Isitman is politiek verslaggever bij Omroep WNL. Ook presenteert ze Stand van Nederland: Generatie Next (Omroep WNL op NPO 1) waar ze economische vraagstukken door de bril van millennials bekijkt. Hoe staat het met de welvaart van generatie next? Naast haar werkzaamheden bij WNL, maakt Elif Isitman een podcast genaamd ‘Ongefilterd’ voor De Telegraaf. In deze podcast uit ze op een humoristische wijze haar mening over zowel lichte als zware onderwerpen die momenteel spelen in de maatschappij. 

Elif weet veel van politieke verslaggeving, het maken van podcasts en opiniërend schrijven. Ze kan je helpen met kritisch en onafhankelijk nadenken en het varen van jouw eigen journalistieke koers.


Jeanine Duijst – online presentator

Jeanine Duijst is journalist en een van de vaste gezichten van NOS op 3. Ze kan je alles vertellen over het maken van explainers: het vertalen van complexe informatie naar een begrijpelijk verhaal. Dat doet ze voor een jonge doelgroep, die bekend staat om een korte aandachtspanne. Haar overtuiging? Neem je doelgroep serieus. Zo lang je een verhaal maar creatief en transparant genoeg vertelt, kijken zelfs de meest ongeïnteresseerde jongeren. Ze maakt overigens niet alleen explainers, maar ook eigen onderzoeksverhalen. Daarbij gaat ze zelf op zoek naar nieuws, iets wat ze jou ook kan leren.
 
Jeanine weet veel van online storytelling en het vinden van verhalen die spelen in je doelgroep. Ze weet hoe je een verhaal van begin tot eind maakt: van pitchen tot interviewen op camera tot je eigen verhaal presenteren en monteren. Als mentor wordt ze enthousiast van creativiteit en gedrevenheid, maar verwacht van haar mentee ook serieuze inzet.

(Foto: NOS)



Roos Moggré – presentator en columnist

Roos Moggré is presentator bij EenVandaag op radio en tv en heeft een veelgelezen column in de LINDA. Ook schuift zij regelmatig aan bij talkshows, zo was zij tafeldame bij De Wereld Draait Door en is ze nu nu te zien als duo van dienst bij Khalid & Sophie. Roos studeerde Journalistiek en Internationale betrekkingen en werkte eerder al bij NOVA (voormalige Nieuwsuur) RTV Utrecht, Het Jeugdjournaal (NOS) en Goedemorgen Nederland (WNL). Als verslaggever en als presentator heeft zij inmiddels zo’n 20 jaar ervaring. Roos houdt van de journalistiek en het werken op drukke redacties. Hoe meer georganiseerde chaos en reuring, hoe beter. De deadlines, de spanning van het live gaan, het samenwerken in een team, ze zou bijna niet meer zonder kunnen. Als mentor is Roos empatisch en enthousiasmerend.

Roos weet veel van grote nieuwsorganisaties, het schrijven van teksten en het interviewen en presenteren in een studio voor zowel radio als tv. Ze kan je helpen met solliciteren, jezelf zo goed mogelijk presenteren, het verwezenlijken van journalistieke dromen en het maken van keuzes. Roos verwacht van haar mentee enthousiasme en ambitie en wil ook graag van jou leren.


Barbara Bos – senior redacteur

Barbara Bos is sinds begin 2020 de senior redacteur bij Buitenhof. Ze werkt eigenlijk al haar hele journalistieke carrière als redacteur voor interview- en actualiteitenprogramma’s met een uitstapje naar de documentaireserie Onze jongens op Java. Inmiddels weet ze vrijwel alles over waar een goed studiogesprek aan moet voldoen. 

Barbara kan je helpen bij het researchen en opbouwen van een studiogesprek, het opbouwen en onderhouden van een netwerk. En hoe je een onderwerp pitcht. Van jouw kant verwacht ze nieuwsgierigheid en de inzet om nét even verder te zoeken dan je denkt dat nodig is. 



Cielke Sijben – podcastmaker

Cielke Sijben heeft 12 jaar gewerkt bij onder meer 3FM, NPO Radio 2, Radio 538 & Qmusic, waarna heeft ze de switch heeft gemaakt naar podcast. Er is bij haar altijd interesse geweest in yoga en tijdens een opleiding kwam ze in aanraking met Ayurveda. Toen een ‘media-vriendin’ vertelde dat zij een opleiding tot Ayurvedisch therapeut was gestart, was het korianderzaadje geplant. Hier wilde ze meer van weten. Toen zijn ze samen De Ayurveda Podcast gestart, met inmiddels 160.000 downloads (wie zei dat Ayurveda niche was?). Nu volgt Cielke een Ayurvedische opleiding, organiseert ze met die media-vriendin retreats, komt hun boek 4 oktober uit en lanceren ze binnenkort de Alles Over Ayurveda community!  

Cielke kan je helpen bij het maken van een pakkende podcast. Ze kijkt daarbij naar het intro, je indeling en de montage. Hoe je niet alledaagse kost wel alledaags maakt (dus Ayurveda uitleggen op een simpele manier) en hoe je mensen aanspreekt en aan je bindt. Ze weet hoe je via social media mensen bereikt en daarbij mooie ontwerpen maakt.  Ook ben je aan het goede adres voor woordgrapjes.
 (Foto: Rachel Schraven)