Anne Peetoom

Anne PeetoomEerst maar even de saaie opsomming: ik ben Anne Peetoom, zelfstandig journalist en programmamaker. Daarbij richt ik mij vooral op beeld en tekst.

Ik heb mijn praktijkleerschool gehad bij verschillende landelijke omroepen: NOS (Journaal en Evenementen), NTR (toen die nog NPS heette, denk dan aan programma’s als Nova, de Avond van het Boek, Klokhuis) en AVRO (actualiteitenrubriek Netwerk).

Na 12 jaar redactie bij allerlei nieuws- en actualiteitenprogramma’s, vond ik het in 2008 tijd om een eigen bedrijf te beginnen. Weg uit het mediapark, zo veel mogelijk in eigen hand houden. Sindsdien maak ik reportages, interviews, portretten zowel in beeld, audio als in tekst. Ik ben generalist met een specialisatie, want onderwijs, zorg en maatschappelijk ondernemen volg ik twee tikkeltjes intensiever.

Naast dit alles geef ik les: ik ben als praktijkdocent verbonden aan de master journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met collega’s leer ik de studenten hoe je een verhaal verzint – onderzoekt – vormgeeft. En daar leer ik zelf ook weer van.

Verwacht van mij geen pasklare antwoorden of oplossingen: werken als zelfstandig journalist is een voortdurend zoeken naar de grenzen tussen commercie en maatschappelijke relevantie.  Bovendien ben je als eenpitter constant je praktijk aan het heruitvinden: van administratie tot acquisitie, van technisch bijblijven tot inhoudelijk stevig in je schoenen staan. Je bent nooit uitgeleerd.

Ik kan je als mentor zowel verhaalinhoudelijk als praktisch op weg helpen met tips en trucs. Dat geldt zowel voor journalistes die op een redactie werken, als beginnende freelancers. Kom maar op met je vragen. Dan heb ik er vast ook een aantal voor jou.

Create a website or blog at WordPress.com