Greta Riemersma

Greta RiemersmaAl meer dan twintig jaar werk ik in de journalistiek en dat blijf ik, als het aan mij ligt, doen tot mijn dood. Dankzij de journalistiek heb ik de meest mooie dingen kunnen doen – en die doe ik nog steeds. Hieronder volgt een samenvatting.

Mijn allereerste ervaringen in de journalistiek had ik bij het Friesch Dagblad, waar ik tijdens mijn studie Nederlands in de jaren tachtig een aantal maanden verslaggever was. Meteen daarna, in 1990, heb ik de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit gevolgd. Datzelfde jaar begon ik bij de Volkskrant, waar ik achtereenvolgens heb gewerkt op de mediaredactie, kunstredactie, redactie Vervolg (weekendbijlage) en de magazineredactie. Tot slot werd ik correspondent in de drie noordelijke provincies. Bij bijna al die functies hoorde eindredactiewerk, maar bovenal heb ik veel geschreven, alle soorten verhalen, over allerlei onderwerpen.

In 2005 ben ik weggegaan bij de Volkskrant om hoofdredacteur te worden van de Universiteitskrant in Groningen. Onder mijn leiding kreeg de krant een nieuw aanzien, wat leuk was om voor elkaar te krijgen, maar na drie jaar miste ik het schrijven. Eind 2007 ben ik naar Marokko vertrokken, waar ik correspondent werd voor de Volkskrant en meewerkte aan het Radio 5-programma Dichtbij Nederland. Bovendien schreef ik voor Opzij en de Wereldomroep en werkte ik aan een boek over de familiegeschiedenis van mijn Marokkaanse echtgenoot, Het land van zijn vader, dat in 2011 verscheen.

In 2010 ben ik teruggegaan naar Nederland en sinds die tijd ben ik freelancer. Mijn specialiteit is intussen geworden: het maken van lange, meestal portretterende interviews. Mijn hoofdafnemers zijn de Volkskrant, Vrij Nederland en Folia Magazine. Verder werk ik als docent bij de Master Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. In die laatste functie merk ik hoe geweldig het is mijn kennis over te kunnen dragen aan jonge mensen die even enthousiast zijn voor dit vak als ik. Ik leer ze van alles op het gebied van de geschreven journalistiek: van het maken van een nieuwsbericht, een reportage of een interview tot kwesties als: hoe kom ik aan ideeën, hoe pitch ik ze op een redactie, hoe kom ik als freelancer aan de bak?

In al dit soort kwesties kan ik voor Vrouw & Media ook jonge journalisten begeleiden. Dus: kom maar op!

Create a website or blog at WordPress.com