Heleen van Lier

heleen van lierSociale media worden steeds belangrijker in de journalistiek en ik heb mij al vroeg op dit gebied gespecialiseerd. Na mijn eerste studies Nederlands en Communicatie- en Informatiewetenschappen (afstudeerrichting Media en Computercommunicatie) op de Rijksuniversiteit in Groningen, heb ik nog Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden gestudeerd. Ondertussen werkte ik bij Hyves en VNU Media.

Direct na mijn afstuderen, eind 2007 ben ik bij de webredactie van de Volkskrant aan de slag gegaan. Ik blog al sinds 8 jaar, en op Twitter, waar ik zo’n 13.000 volgers heb, ben ik al zes jaar actief. Ik probeer elk sociaal netwerk uit om te kijken waar de journalistieke kansen liggen.

Dankzij alle ervaring die ik al vroeg op dit gebied had opgedaan, mocht ik in 2010 aan de slag als redacteur sociale media bij de Volkskrant, de eerste in deze functie van Nederland. Ik keek, en kijk, ook goed naar internationale collega’s en heb met onder andere die van The New York Times en The Guardian gesproken. Naast het schrijven over ontwikkelingen binnen sociale media, stippel ik het socialemediabeleid uit voor Volkskrant.nl en help ik collega’s met het benutten van onder andere Twitter, Facebook en Google+.

Ik vind het belangrijk dat journalisten zichzelf profileren en hun eigen lezers aan zich kunnen binden, maar ook interactie en informatie vergaren via sociale media is inmiddels onontbeerlijk in het journalistieke arsenaal. Toch ontbreekt er nog veel kennis. Wil jij meekomen met de huidige ontwikkelingen, dan kan ik je hierbij helpen. Sociale media zullen niet meer verdwijnen, dus je kunt ze maar beter goed benutten.

Create a website or blog at WordPress.com
%d bloggers liken dit: