Talkshow & feestelijke borrel


 

Onder leiding van NOS Achtuurjournaal anchor Annechien Steenhuizen gaan bekende mediavrouwen en -mannen met elkaar in gesprek over de positie van journalistieke vrouwen, 35 jaar geleden en anno 2017. Een avond met kritische reflectie, maar ook voldoende relativering en zelfspot. De deuren gaan om 19:30 open, om 20:00 starten we.

 

Koop hier je kaarten

 

 

Mark Deuze (1969) is hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en hij doet onderzoek naar de rol van vrouwen in de media. Want hoe komt het dat vrouwen in de journalistiek vaak minder verdienen dan mannen, vaker freelancer zijn en minder vaak op leidinggevende posities zitten? Waarom zien we op televisie toch nog steeds de witte man van rond de vijftig als kenner, presentator of commentator? Vreemd, vindt Deuze. Want de Nederlandse samenleving wordt op veel andere vlakken juist steeds diverser en gelijker, alleen de journalistiek loopt achter, meent Deuze. En daarover kan je niet vaak genoeg met elkaar in discussie gaan, is zijn mening.
 
Sarah Sluimer  (1987) publiceert en modereert. Onder andere voor Elle, Opzij, de Volkskrant en voor de Correspondent. Haar stukken, met name die op de website van de Correspondent, gaan over feminisme en de rol van vrouwen in de huidige maatschappij. Maar ogenschijnlijk net zo makkelijk schrijft ze over haar Indische achtergrond, het moederschap en over haar kind (‘kleine liefdesdictator, bolle Kleine, dikke Kim Yong Un en Ezra voor vrienden’). Geregeld is #ophef haar deel op Twitter. “Drink jij augurkensap als je schrijft?” vroeg een man haar. Haar antwoord: “Ja, Rob. Dat en het angstzweet van mannen zoals jij.” Binnenkort verschijnt haar eerste roman. 
 
Kim Koppenol (1969) is manager Corporate Communicatie en Merkstrategie bij RTL Nederland. In deze functie is zij samen met een aantal collega’s bezig diversiteit op de kaart te zetten bij RTL Nederland. Onder haar leiding werd besloten om Zwarte Piet te weren van de RTL-zenders en in 2017 gaat zij grote stappen zetten op het gebied van de interne diversiteit, ook op de nieuwsredactie van RTL. Op het jubileum van Vrouw & Media zal ze bekend maken wat haar plannen zijn.
 
Martha Riemsma(40) leidt de 85-koppige redactie van De Twentsche Courant Tubantia en daarmee is ze een van de weinige vrouwelijke hoofdredacteuren van nieuwsmedia in Nederland. In mei 2014 werd ze hoofdredacteur van de krant. “De Tubantia” is zonder twijfel een van de meest vernieuwende kranten van Nederland”, zegt ze. Riemsma begon haar carrière bij Wegener, eerst als trainee bij de Haagsche Courant, later als manager Multimedia voor de dagbladen van Wegener en manager Consumentenmarkt.
 
Martha wordt blij van inventieve plannen, bevlogen mensen en originele invalshoeken voor een krantenartikel of een artikel online. Ze liet zich tijdens een interview kritisch uit over Amsterdam. Ze vindt de hoofdstad zwaar overschat als het gaat om kwaliteit van leven. “Veel dingen in Amsterdam zijn zo geforceerd”, zegt ze. “Ik vind het heerlijk om mijn kinderen te zien opgroeien in het nuchtere Twente.”