vrouw en media geschiedenis3

Over Vrouw & Media

WAT IS VROUW EN MEDIA

Wij zijn Stichting Vrouw & Media, het netwerk voor vrouwen in de journalistiek, opgericht in 1982. Vrouw & Media wil vrouwelijke journalisten met elkaar in contact brengen, zodat ze elkaar vooruit kunnen helpen. Dat is niet alleen goed voor de vrouwen, maar ook voor de journalistieke producten. Als vrouwen in alle niveaus van de media vertegenwoordigd zijn, wordt het product beter. Noodzakelijk in een wereld die hard verandert.

Dat doel behalen, kunnen we niet alleen; dat moeten we met elkaar doen, ook met behulp van mannen. V&M is de spil, een verbinder. Onze stichting zorgt ervoor dat vrouwen een plek krijgen om elkaar ontmoeten, kunnen netwerken of elkaar verder kunnen helpen

In 2017 bestond Vrouw & Media 35 jaar. We interviewden Agnes Koerts, de oprichter, over de noodzaak. Want: de vrouwenemancipatie is nog lang niet voltooid. Wél zijn er enorme stappen gezet. “Wat mij betreft mag er nog 35 jaar bijgeplust worden.”

Voeg je ons toe op LinkedIn?

We nodigen je graag uit om lid te worden van onze LinkedIn-groep. Deze LinkedIn-groep is bedoeld om het Vrouw & Media-netwerk zichtbaar te maken, zodat vrouwen elkaar makkelijker kunnen vinden én vrouwen makkelijker gevonden worden door media-organisaties. Zo bouwen we samen aan een stevig netwerk.

GESCHIEDENIS

Stichting Vrouw & Media is hét netwerk voor alle vrouwen in de journalistiek met als doel vrouwelijke journalisten met elkaar in contact te brengen, zodat we elkaar vooruit kunnen helpen. Dit is goed voor de vrouwen en iedereen die zich zo identificeert én zal leiden tot kwalitatief betere journalistieke producten. Want als vrouwen op alle niveaus van de media vertegenwoordigd zijn, wordt het product beter. Noodzakelijk in een wereld die snel verandert.

Vrouw & Media werd in 1982 opgericht door – destijds – Volkskrantjournalisten Agnes Koerts, Suzanne Baart en Maria Hendriks. Koerts werd in 2017 voor het 35-jarige bestaan geïnterviewd door het bestuur over de noodzaak. Want: de vrouwenemancipatie is nog lang niet voltooid. Wél zijn er enorme stappen gezet. “Wat mij betreft mag er nog 35 jaar bijgeplust worden.”

Inmiddels zitten we in ons 41e jaar en ons doel behalen, kunnen we niet alleen; dat moeten we met elkaar doen. (Ook met behulp van mannen!) Vrouw & Media is de spil, een verbinder. Onze stichting zorgt ervoor dat vrouwen een plek krijgen om elkaar ontmoeten, kunnen netwerken of elkaar verder kunnen helpen

35-JARIG JUBILEUM V&M

de eerste 20 jaar

Agnes Koerts, de eerste voorzitter, kreeg op het 40-jarig jubileumfeest in de zomer van 2022 zoveel vragen en verbaasde reacties dat ze besloot dat de mediavrouwen van nu kennis moesten hebben van de geschiedenis.

Onderbetaling, vage afspraken, ongewenst gedrag op de redactievloer, de journaliste als klapstoel. Deze kwesties spelen niet alleen nu maar ook al in de jaren tachtig toen Vrouw & Media werd opgericht. Wat er de eerste twintig jaren gebeurde is nu bondig opgeschreven. Maria Hendriks, mede-oprichtster in 1982, dook in het archief en stelde dit document samen. Lees het via de link in de afbeelding.

VROUW & MEDIA IN HET NIEUWS

volkskrant vrouw en media
volkskrant vrouw en media 2

40-JARIG JUBILEUM 2022

BESTUUR

AGNES DE GOEDE

DUOVOORZITTER

ANNELOES MULLINK
DUOVOORZITTER

DEVI BOEREMA
PENNINGMEESTER

CAROLINE SPIJKERS
BESTUURSLID

LOEKE DE WAAL

BESTUURSLID

MAPKE DE BOER
BESTUURSLID

MARTHE DAMMAN
BESTUURSLID

ORLA McDONALD
BESTUURSLID